 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Film: David´s Passage, wild chickory
Cikoriasallater
(cikoriasallat 1. cikoria, vägvårda, blåblinka, jernört 2. sydcikoria, endivia, endivesallat)
Latin: Cichorium 1. Cichorium intybus 2. Cichorium endivia
                 chicory 1. common chicory  2. chicory, curly endive
                chicory 1. common chicory  2. chicory, curly endive 
              
                 chicorées 1. chicorée amère, chicorée commune 2. chicorée endive
                chicorées 1. chicorée amère, chicorée commune 2. chicorée endive 
              
                 cicoria 1. cicoria comune, radicchio 2. endivia
                cicoria 1. cicoria comune, radicchio 2. endivia 
              
                 Wegwarten, Zichorien 1. Gemeine Wegwarte, Zichorie 2. Endivie
                Wegwarten, Zichorien 1. Gemeine Wegwarte, Zichorie 2. Endivie
              
                 achicorias 1. achicoria común 2. endivia
                achicorias 1. achicoria común 2. endivia
              
Cikoriasorter: Liksom för sallat är det inte helt lätt att få grepp om cikoriasorter. Det finns många lokala sortnamn och allmänna oprecisa begrepp typ bladcikoria, sockertoppssallat. Begreppet "endive" är särskilt förvirrande. De endiver som vanligen finns i butiker (belgisk endive) är av arten Cikoria (var. intybis), samtidigt som det är namn på arten sydcikoria (C. endiva). Sålunda är "curly endive" friséesallat och i norra Italien är "indiva" namn på escarole. Så endivsallat kan vara en frisée- eller escarolesallat. Vi gör här ett försök att reda ut begreppen.
- Cikoria ( Cichorium intybus). Vild cikoria har sitt ursprung från Europa och Nordafrika, men finns numera även vild i Nordamerika och Asien. I Sverige i södra delen inklusive Gotland och Öland. Det är en vedartad tvåårig växt med ljusblå blommor som gärna växer utmed vägkanter. Bladen som har besk, bitter smak har sedan urminnes tid används som grönsak. Roten har malts till kaffesurrogat och använts medicinskt mot gikt (läs mer > Cikoriarot).
 Kultivering: Den vilda arten har historiskt främst förädlats i Italien och det finns många sortvarianter. Den som allmänt förekommer i butik benämns rosésallat. Klassiska italienska lokala sortvarianter är bland andra Castellfranco och Puntarella (sparriscikoria). Läs mer, se respektive.
- Sydcikoria (Cichorium endivia) hemmahörande i Medelhavsområdet är den andra arten cikoria som förädlats. Den kan växa i Alperna upp till 2000 meters höjd.
 Kultivering: Det finns flera olika sorters sydcikoria vilka brukar indelas i två grupper, frisée och escarole. Båda har ett löst knutet huvud med ett gulblekt inre. Gröna blad är beskare än de ljusgula. För att bleka bladen kan ytterbladen bindas samman eller så täcks hela plantan någon vecka innan skörd. Läs mer, se respektive.
SÅ ANVÄNDS CIKORIASALLAT
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer. Använd främst ljusgula blad om mildare smak önskas (mindre beska). 
Rå: Cicoriasallater är beska sallader som ger vuxensmak. Passar naturell till smakrika ostar. Liksom vanlig trädgårdssallat kan gulbleka blad ätas rå, men bör då blandas med andra mildare sallatssorter och serveras med dressing för att mildra beskan. Fett i sallaten balanserar beskan, till exempel olivolja och/eller stekfläsk.
Tillagad: Till skillnad från vanlig trädgårdssallat tål cikoriasallater att kokas eller stekas varvid beskan mildras. I Italien och Frankrike används sallaten till soppa, i gratäng eller bräserad till exempel serverad med mornaysås. Den kan även pureas och friteras. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Cikoriasallater
Det finns 12 recept med Cikoriasallater
- 
                
                    Escarole grönsakssoppaTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Carina Brydlings omelett i kokottTid: 1 tim 10 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling 
- 
                
                    Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt och grov sardelltoastTid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Team Milko 
- 
                
                    Straccetti alla romana, klassisk kötträtt med rucola från RomTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Taleggio och aprikoserTid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Fransk friséesalladTid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Lax från Jörn (GI-recept)Svarighet: Medel, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson 
- 
                
                    Scarola Napoletana con alici, sauterad escarolesallat med ansjovisTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallatTid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Farfalle med lax och rosésalladTid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara