Fotograf/bild: Film: Tomberry Z, mini romaine
Romansallat
(romansallat, romainsallat, romersk sallat, bindsallat, cossallat)
Latin: Lactuca sativa var. longifolia
romaine lettuce, cos lettuce
laitue romaine
lattuga romana
Römersalat, Römischer Salat
lechuga romana
Romansallat är biologiskt en sortvariant av Trädgårdssallat med långsmala blad. Det är en av de först kultiverade sortvarianterna som fått sitt namn för att romarna odlade den. Den finns avbildad i 4000-åriga Egyptiska gravkamrar. Romarna kultiverade och åt mycket sallat 400 år f.Kr., vilket man åt efter måltiden för att smälta maten. Det är först senare som bruket blivit vanligt att äta sallat som aptitretare, eller till mat. Namnet är ganska nypåkommet, tidigare var sallaten känd som cossallat. Den kallas också för bindsallat för att man brukar binda ihop de ganska löst sittande bladen. Detta för att skydda dem från solljus så att de inre bladen förblir bleka med mildare smak. Får den växa fritt brer den ut sig lite som en huvudsallat. Den skördas ung som minisallat (läs mer > Baby roman) eller som tonåring. När den blir fullvuxen växer den upp med en lång blomstam liknande sin vilda urmoder (läs mer > Om sallat). Romansallat säljs i butik mest som baby roman ofta i minikruka. Förekommer både som helgrön eller med brunlila toppblad. Se film, klicka på "Tomberry" under bilden ovan.
- Vikt i butik: Huvud i kruka cirka 125 gram.
- Smak: Smaken är kraftigare än vanlig huvudsallats och lätt bitter.
- Alternativ vara: Krispsallat, ekblad.
- Försäljning/säsong: Säljs året om som baby roman (se dito). Vuxen sallat förekommer sällsynt.
- Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbarhet cirka 1 vecka.
Odla: Romansallat är lättodlad och fungerar som plocksallat. Trivs i mullrik, fuktighetsbevarande och väldränerad jordmån i soligt till halvskuggigt läge. Direktsås i april-juli för skörd mitten juni-september. Sås var fjärde vecka för kontinuerlig skörd. Läs mer > Odla minisallat.
SÅ ANVÄNDS ROMANSALLAT
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.
Romansallat kan användas rå som enskild sallad, eller tillsammans med andra sorter. Den kan också förvällas (kokas lätt) eller lättstekas. Romansallat liksom isbergssallat ingår i klassisk Caesarsallad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Romansallat
Det finns 24 recept med Romansallat
-
Baguette med kallrökt lax, färskost, gurka, rödlök och pepparrot
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Kycklingwrap med parmesancreme
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Fruktig smörgåstårta
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Potatissallad med citron
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Romansallad med granatäpple, avocado och sesamstekt kyckling
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Caesarsallad original (förrätt)
Tid: 5 min (+ 20 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bookmaker på hälleflundra
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Mild indisk kycklinggryta (barnrecept)
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Asiatisk biffsallad med nudlar och ingefära
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Tempurasparris med citrondipp (förrätt)
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget