Ekbladsallat

Fotograf/bild: Film: Algae, oak-leaf lettuce

Ekbladsallat

(ekbladssallat, eklövsallat)

Latin: Lactuca sativa var. crispa

Engelsk översättning oak leaf lettuce

Fransk översättning laitue feuille de chêne

Italiensk översättning lattuga foglia di quercia

Tysk översättning Eichblattsalat

Spansk översättning lechuga hoja de roble

Ekbladssallat (eklövsallat) är biologiskt en sortvariant av Trädgårdssallat (läs mer > Om sallat). Bladen påminnande om ekblad, därav namnet. Det finns olika sorter, gröna och brun-röd-lila. Bladen bildar inte huvud utan växer istället löst knutna i en stor vid krusig rosett. Se film, klicka på "Algae" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: 200-250 gram.
  • Smak: Ekbladssallat har mild, lätt sötaktig smak, utan beska.
  • Alternativ vara: Huvudsallat.
  • Försäljning/säsong: Säljs i butik till och från året om. Svenskodlad juni-oktober. Import från Frankrike och Spanien.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Den är känslig för uttorkning. Hållbarhet cirka 1 vecka.

Odla: Ekbladssallat kan skördas som vanlig plocksallat blad för blad, eller hela huvuden. Läs mer > Odla sallat.


SÅ ANVÄNDS EKBLADSALLAT

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.

Ekbladssallat passar som annan sallat enskilt eller som del i en sallad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Odla plocksallat

Odla sallat

Om sallat

Film: Ekbladssallat

Recept med Ekbladsallat

Det finns 1 recept med Ekbladsallat