Ekbladsallat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ekbladsallat

(issallat, eklövsallat)

Latin: Lactuca sativa var. crispa

Ekbladssallat (eklövsallat) är en s.k. bataviasallat. Det finns gröna och brunrödlila varianter. Namnet issallat används ibland, men skall ej förväxlas med isbergsallat. Ekblad bildar inte huvud utan bladen växer istället i en stor vid rosett, som är stora, löst knutna, krusiga, matiga och saftiga. Bladen är gröna, skiftande i rödbrunt utåt kanterna, påminnande om ekblad, därav namnet. Bland olika sorter kan nämnas Asterix, Hansen och Mignonette.

  • Vikt i butik: 200-250 gram.
  • Smak: Ekbladssallad har mild, lätt sötaktig smak, utan beska.
  • Alternativ vara: Huvusallat, plocksallat.
  • Försäljning/säsong: Säljs i butik till och från året om. Svenskodlad juni-oktober. Import från Frankrike och Spanien.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Den är känslig för uttorkning. Hållbarhet cirka 1 vecka.

Odla: Ekbladssallat kan skördas som vanlig plocksallat blad för blad, eller hela huvuden. Läs mer > Odla sallat.

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och microorganismer.


SÅ ANVÄNDS EKBLADSALLAT

Passar som enskild sallad eller som del i en sallad.

Läs mer

ODLA PLOCKSALLAT

Odla sallat

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Ekbladsallat

Det finns 1 recept med Ekbladsallat