Latin: Lactuca sativa var. capitata

Engelsk översättning iceberg lettuce, crisphead lettuce

Fransk översättning laitue de iceberg

Italiensk översättning lattuga iceberg

Tysk översättning Eisbergsalat

Spansk översättning lechuga iceberg

Isbergsallat är en huvudsallat och nära släkt med sorten egentlig huvudsallat. Båda har förädlats från en vild sort. En fransk fröfirma introducerade isberg i slutet av 1700-talet. Namnet fick den efter att en amerikansk fröfirma vid namn "Iceberg" införde sorten till USA år 1894. Det finns ett stort antal varianter. Isberg har ett hårt knutet huvud med kraftiga, frasiga blad, som sitter mycket tätt tillsammans. De inre bladen är ljusgula till färglösa.

  • Vikt i butik: Huvud 600 gram (500-700 gram).
  • Smak: Saftiga krispiga blad med mild smak.
  • Alternativ vara: Plocksallat, huvudsallat.
  • Försäljning/säsong: Året runt i butik. Svenskodlad slutet juni - oktober.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC. Hållbarheten är god, upp till 2 veckor. Mindre känslig för uttorkning än egentlig huvudsallat.

Odla: Isbergssallad är vår mest odlade och sålda sallatssort. Isberg trivs i mullrik, fuktighetsbevarande och väldränerad jordmån i soligt till halvskuggigt läge. Direktsås i april-juli för skörd mitten juni-september. Läs mer > Odla isbergssallat.

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och microorganismer. För noggrann sköljning t.ex. i storkökshushåll, halveras sallaten genom rotstocken som sedan skärs bort. Lägg sallaten i rikligt med kallt vatten. Blanda om ordentligt. Låt vila en stund så att grus och partiklar sjunker till botten. Lägg över i spann med kallt vatten och ställ kallt till dess den skall användas. Ta upp sallaten och låt rinna av.SÅ ANVÄNDS ISBERGSSALLAT

Vanligtvis används isbergssallat rå och utgör en perfekt stomme för blandsallader. Den kan förvällas (kokas mycket hastigt) och serveras ljummen. Det är den vanligast använda salladssorten och ingår tillsammans med bl.a. romansallat i Caesarsallad.

Läs mer

Odla isbergssallat

Bilder olika isbergsallat

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Isbergsallat

Det finns 26 recept med Isbergsallat