BATAVIASALLAT

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

BATAVIASALLAT

(bladbatavia, crispasallat, ekbladsgruppen)

Latin: Lactuca sativa var. crispa

Bataviasallat (L. sativa var. capitata crispum, "crispa"), ibland kallad ekbladsgruppen, är en variant av trädgårdssallat, en mellanform av huvud- och plocksallat. Det är en mycket uppskattad sallat t.ex. i Frankrike som blir allt vanligare även i Sverige. De är spröda, krispiga sallater liknande isberg, men smakrikare, näringsrikare och lättare att odla, klarar kyla bättre. Det finns gröna, röd-brun-tonade och laxrosa (Redin) sorter, med släta eller flikiga blad.

Sorter t.ex. Anuenue, Cardinale, Concept, Ekblad, Estafet, Grazer Krauthäuptel, Lollo Bianco, Lollo Rosso, Marvel of Four Seasons, Maravilla de Verano, Michelle.

  • Vikt i butik: Ekblad 200-250 gram. Lollo 100-250 gram.
  • Smak: De är spröda, krispiga sallater liknande isberg, milda men smakrikare.
  • Alternativ vara: Annan batavia-, huvud- eller plocksallat t.ex. Isberg.
  • Försäljning/säsong: Till och från i handeln året om.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbarhet cirka en vecka.

Odla: Bataviasallat odlas på samma sätt som isbergssallat. Batavia trivs i mullrik, fuktighetsbevarande och väldränerad jordmån i soligt till halvskuggigt läge. Direktsås i april-juli för skörd mitten juni-september. Läs mer > Odla isbergssallat.

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och microorganismer.


SÅ ANVÄNDS BATAVIASALLAT

Bataviasallat används som annan huvud- eller plocksallat, ensam eller blandad med andra sallatsorter.

Läs mer

Odla isbergssallat

Bild bataviasallater

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj