
Fotograf/bild: Film: Enza Zaden, batavia lettuce
Bataviasallat
(bataviasallat 1. grön bataviasallat 2. röd bataviasallat)
Latin: Lactuca sativa var. capitata crispum (crispa)
crisphead batavia lettuce, summercrisp, french crisp 1. green batavia 2. red batavia
laitue batavia 1. laitue batavia blonde 2. laitue batavia rouge, laitue batavia rouge grenobloise
lattuga batavia 1. lattuga lollo rosso 2. lattuga lollo bionda
Batavia Salat 1. grün Batavia Salat 2. rot Batavia Salat
lechuga batavia 1. lechuga batavia verde 2. lechuga batavia roja
Bataviasallat är biologiskt en krispig sortvariant av Trädgårdssallat (läs mer > Om sallat). Kallas ibland krispsallat. Det finns många olika sorter - gröna, röd-brun-tonade och laxrosa, med släta eller krusiga blad. De är spröda, krispiga sallater liknande isberg, men smakrikare. Särskilt uppskattad till exempel i Frankrike. Namnet "batavia" var romarnas latinska namn på området runt Rehnflodens mynning (Holland). Se film, klicka på "Enza" under bilden ovan.
- Vikt i butik: 100-250 gram.
- Smak: De är spröda, krispiga sallater, milda och smakrika.
- Alternativ vara: Isbergssallat, ekbladssallat.
- Försäljning/säsong: Till och från i handeln.
- Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbarhet cirka en vecka.
Odla: Bataviasallat odlas på samma sätt som isbergssallat, men är mer lättodlad. Batavia trivs i mullrik, fuktighetsbevarande och väldränerad jordmån i soligt till halvskuggigt läge. Direktsås i april-juli för skörd mitten juni-september. Läs mer > Odla isbergssallat.
SÅ ANVÄNDS BATAVIASALLAT
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.
Bataviasallat används som annan huvud- eller bladsallat, ensam eller blandad med andra sallatssorter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Bataviasallat
Det finns 1 recept med Bataviasallat
-
Knäckemacka med grillad squash, chevreost, sallad och balsamsirap
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre