Latin: Lactuca sativa var. capitata
butterhead lettuce
laitue pommée
Kopfsalat, Buttersalat
lechuga de cogollo
Huvudsallat omfattar två typer, egentlig huvudsallat som också kallas grönsallat och isbergssallat (eget avsnitt). Sägs bara huvudsallat avses som regel den klassiska egentlig huvudsallat. I annat fall brukar man namnge isberg.
Egentlig huvudsallat: Det är en odlad sallat med spröda blad, som sitter samlade i ett löst knutet huvud. Den är vanligtvis ljust grön, men sorter med röda blad förekommer (eldorado). De inre bladen är ljusgula till färglösa. Antalet sortvarianter är stort.
- Vikt i butik: Huvud 150 gram (100-200 gram). Kruksallat 70 gram sallat.
- Smak: Stora och mjälla blad med fyllig mild smak. De inre bladen är krispigast.
- Alternativ vara: Plocksallat, isbergssallat.
- Försäljning/säsong: Året runt i butik. Svenskodlad från juni till oktober. Import från Europa, främst från Frankrike och Spanien.
- Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Känslig för uttorkning. Hållbar i upp till 1 vecka.
Odla: Huvudsallat är en av våra mest odlade sallatssorter. Den trivs i mullrik, fuktighetsbevrande och väldränerad jordmån. Direktsås i april-juni för skörd i juni-september. Läs mer > Odla huvudsallat.
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl. Dela bladen och skölj dem i rinnande kallt vatten. Ta bort skadade partier. I restauranger kan man skölja hela sallatshuvuden genom att doppa dem nedåtvända upprepade gånger i kallt vatten, tills dess de blivit ordentligt genomsköljda. Lägg dem för avrinning med rotstocken uppåt. Väl avrunnen sallat läggs på galler i plastkantin med rotstocken nedåt (annars kan topparna svartna). Förvaras kallt innan användning.
SÅ ANVÄNDS HUVUDSALLAT
Huvudsallat äts vanligen naturell, ofta tillsammans med andra grönsaker, gärna med lite dressing. Stora och små blad passar bra till garnering.
Läs mer
Recept med HUVUDSALLAT
Det finns 5 recept med HUVUDSALLAT
-
Grönsallad med kokt lax, lätt måltid av restmat
Tid: 12 min (+ 30 min) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lövbiff prins Bertil
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gravlaxsallad
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkyckling
Receptgivare:
-
Grekisk fårostsallad
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sofia