Spenat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Spenat

(bladspenat, Så tillagas spenat)

Latin: Spinacia oleracea

Engelsk översättning spinach

Fransk översättning épinard

Italiensk översättning spinaci

Tysk översättning Spinat

Spansk översättning espinaca

Grupper inom
Spenat:

Vattenspenat

Spenat är en ettårig ört inom familj mållväxter, släkt med bl.a. mangold och rödbeta och med ursprung från Persien (Iran). Den odlas för sina mörkgröna, mjälla, saftiga, äggrunda blads skull. Bladen kan bli 3 dm långa, men skördas vanligtvis kortare, t.ex. som babyspenat (minisallat). Förekommer även som skott. Blommorna är små och ljust gulgröna.

Spenat sägs vara extra rikt på järn vilket inte stämmer. Inte nämnvärt mer än i andra gröna växter. Missförståndet härstammar från ett felplacerat decimalkomma satt av en Dr. E. von Wolf gjort 1870, vilket angav ett 10 gånger för högt värde. Detta påstående tillbakavisades först 1937, men missförståndet lever kvar som allmän uppfattning. Vi konstaterar m.a.o. att Karl-Alfred var en bluff!

  • Smak: Rå spenat har viss beska, som efter tillagning får mild smak. Babyspenat har mildare smak.
  • Kockskolans matupplevelse (1-5): Färsk babyspenat är ett pikant inslag i sallader (3,5). Stuvad eller stekt spenat är ett utmärkt tillbehör (4).
  • Alternativ vara: Mangold. Färskt alternativ: Annan färsk sallat t.ex. baby roman.
  • Försäljning/säsong: Spenat säljs färsk eller fryst. Färsk "vuxen" bladspenat förekommer sällsynt i butik, däremot brukar färsk babyspenat säljas året om. Svenskodlad säljs under maj-augusti. Frysta hackade eller hela blad finns året om i butik.
  • Förvaras i kylskåp i +1 till +8ºC, helst i plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka. Känslig för uttorkning.
    Spenat är en grönsak som fungerar väl att förvälla och frysa.

Köpråd: Fryst spenat är ett mycket bra alternativ till färsk om spenaten skall tillredas.

Hälsa: Spenat är rikt på vitaminer, mineraler och fibrer. Färsk spenat är ganska svårsmält, vilket kan ge gaser och andra magproblem, varför den mestadels äts tillagad. Små barn och havande kvinnor bör inte äta mycket spenat eftersom bladen innehåller oxalsyra. Förväller man spenaten minskas mängden oxalsyra. Tillagad spenat bör inte varmhållas eller sparas i rumsvärme. I spenat finns nitrat som då kan omvandlas till nitrit, vilket anses ohälsosamt.

Produktion/import: Svensk odling av spenat sker huvudsakligen i Skåne, Den totala skörden uppgick 2008 till 1.600 ton. Importerad färsk spenat kommer främst från Italien (40%), följt av Spanien, Danmark och Nederländerna. Belgien svarar för 2/3-delar av importerad fryst spenat. Källa: Jordbruksverket & SCB.

Odla: Det finns olika sorter att välja på med varierande bladstorlek, härdighet, benägenhet att gå i blom etc. Blommningsbenägenheten är ofta ett problem mitt på sommaren när det är som varmast. Att odla mangold är enklare. Läs mer: Odla spenat.

Miljö: Svenskodlad spenat under sommarsäsongen är ett utmärkt miljöval.
Miljö: Bra men något sämre är import från Europa.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING SPENAT

Normalvikt i butik: Ett färskt blad väger vanligen mindre än 1 gram. 1 dl finhackad spenat väger cirka 24 gram. Färsk spenat är fluffigt och sjunker ihop kraftigt vid tillagning. Fryst köpespenat är förvälld och volymminskar inte på samma sätt vid tillagningen.

Ansa
: Skölj spenaten och rensa bort fula blad. Nyp av skaften och riv bort grova nervblad på stora blad.


Portionsberäkning: Beräkna 100 gram färsk eller fryst spenat per portion om tillbehör till mat eller till spenatsoppa.


SÅ ANVÄNDS SPENAT

Spenat är den enda sallat som äts mer lagad än rå. Den äts vanligen lätt stekt eller stuvad. Babyspenat kan användas färsk i sallader. Spenat kan kokas till soppa, stuvas, eller hastigt smörstekas som tillbehör till mat. Bladen är lämpliga att blada in i omeletter, pasta, gratänger, piroger, på pizza etc.

Klassiska spenaträtter:

  • Stuvad spenat (se recept).
  • Spenatsoppa med ägg (se recept).


SÅ TILLAGAS SPENAT


Rå eller blancherad babyspenat: Primörblad eller skott kan blandas i sallader råa eller blancherade (kokta 0-1 minut).


Kokt/stuvad spenat: Spenat kokas till soppa tillsammans med fond och grädde, eller mjölk-/gräddsuvas.

Koktid: 2-3 minuter.

Stekt spenat: Spenat smörsteks hastigt i panna några minuter. Som ingrediens i omeletter, gratänger o.d. kan den pannstekas eller ugnslagas.

 

Läs mer

Odla spenat

Babyspenat

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Spenat

Det finns 86 recept med Spenat