
Dinkelpaj med tomat, chevre och svarta oliver
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 249

Kcal / portion: 641

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2564 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 17%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Smör kallt 100.0 gram 28%
Crème fraiche lätt 2.0 msk 2%
Dinkelmjöl fint 3.0 dl 25%
Salt 1.0 krm 0%
Fyllning:
Matlagningsgrädde 1.0 dl 6%
Passerade tomater 1.0 dl 1%
Ägg 3.0 styck 7%
Bladspenat färsk 70.0 gram 0%
Gratängost 17% fett 100.0 gram 11%
Oliver svarta kärnfria 1.0 dl 5%
Chèvre 100.0 gram 13%
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Kör alla ingredienser till pajdegen i matberedare (alt. hacka, blanda till deg).
- Lägg in den i plastfilm och låt vila i kyl en timme.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen (eller tumma ut) i en pajform och ställ hela formen i frysen en stund.
- Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet i ca 15 minuter.
- Vispa ihop grädde, tomat och ägg. Krydda med salt och peppar.
- Lägg spenaten i pajskalet och fyll på med nästan all riven ost (spara lite ost till toppen) och svarta oliver.
- Dela chevren i mindre bitar och fördela över pajen.
- Häll över ägg- och gräddblandningen.
- Toppa med resten av osten och grädda i ytterligare ca 25 minuter.
- Servera ev. med skinka eller kassler.
Kockens kommentar
Receptet är hämtat ur boken "GI till vardags" (Catherine Schück).
Fler recept inom Svamp-, grönsaks- och ostpaj
Liknande recept som Dinkelpaj med tomat, chevre och svarta oliver
-
Cheddarpaj med broccoli och paprika
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Västerbottenpaj
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Spanakopita, grekisk spenatpaj eller pirog i filodeg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk paj med Quornfärs, mozarella och oliver
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: C. Perelli
-
Italiensk tomat- och zucchinipaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med feta och spenat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lökpaj
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med kantareller och rucola
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vegetarisk sötpotatispaj (lakto-ovo-vegetarisk)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grönsakspaj
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia