Paj med feta och spenat

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Paj med feta och spenat

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Pajdeg:

 

Vetemjöl

6.0 

dl

Smör rumsvarmt

150.0 

gram

Yoghurt turkisk

1.0 

dl

Salt

 

 

 

Fyllning:

 

Ägg

8.0 

styck

Vispgrädde

6.0 

dl

Fetaost

300.0 

gram

Rödlök

1.0 

styck

Olivolja

0.5 

dl

Spenat färsk

160.0 

gram

Salt och svartpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas maränger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 314

Kcal / portion: 1649

GBR (GI) / port: 10

Recept: 6596 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 25%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 525 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 6.0 dl 19%

Smör rumsvarmt 150.0 gram 17%

Yoghurt turkisk 1.0 dl 2%

Salt 0%

 

Fyllning:

Ägg 8.0 styck 8%

Vispgrädde 6.0 dl 33%

Fetaost 300.0 gram 14%

Rödlök 1.0 styck 1%

Olivolja 0.5 dl 6%

Spenat färsk 160.0 gram 0%

Salt och svartpeppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas maränger > Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

  1. Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter.
  2. Sätt på ugnen 175°C.
  3. Förgrädda: Smöra en pajform och tryck ut degen. Förgrädda i ugn cirka 10 minuter.
  4. Fyllning: Skala och skiva rödlök. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i rödlök och spenat och fräs hastigt. Dra åt sidan och blanda ner fetaost i smulor. Salta och peppra. Lägg i pajskalet.
  5. Vispa ägg och vispgrädde lätt. Slå i över spenaten.
  6. Grädda i cirka 15 minuter.

Kockens kommentar

Kanske något oväntat är detta en mycket kaloririk rätt, cirka dubbelt upp mot normalbehovet. Läs mer > Så lagas matpajer.

Pajdegsalternativ

Klassisk svensk pajdeg

Proffsets frasiga pajskal

Pâte brisée, fransk pajdeg

Fler recept inom Svamp-, grönsaks- och ostpaj

Liknande recept som Paj med feta och spenat