Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 314

Kcal / portion: 1649

GBR (GI) / port: 10
Recept: 6596 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 25%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 6.0 dl 19%
Smör rumsvarmt 150.0 gram 17%
Yoghurt turkisk 1.0 dl 2%
Salt 0%
Fyllning:
Ägg 8.0 styck 8%
Vispgrädde 6.0 dl 33%
Fetaost 300.0 gram 14%
Rödlök 1.0 styck 1%
Olivolja 0.5 dl 6%
Spenat färsk 160.0 gram 0%
Kockskolan:
Så lagas maränger > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
- Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter.
- Sätt på ugnen 175°C.
- Förgrädda: Smöra en pajform och tryck ut degen. Förgrädda i ugn cirka 10 minuter.
- Fyllning: Skala och skiva rödlök. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i rödlök och spenat och fräs hastigt. Dra åt sidan och blanda ner fetaost i smulor. Salta och peppra. Lägg i pajskalet.
- Vispa ägg och vispgrädde lätt. Slå i över spenaten.
- Grädda i cirka 15 minuter.
Kockens kommentar
Kanske något oväntat är detta en mycket kaloririk rätt, cirka dubbelt upp mot normalbehovet. Läs mer > Så lagas matpajer.
Pajdegsalternativ
Fler recept inom Svamp-, grönsaks- och ostpaj
Liknande recept som Paj med feta och spenat
-
Cheddarpaj med broccoli och paprika
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Västerbottenpaj
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Spanakopita, grekisk spenatpaj eller pirog i filodeg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk paj med Quornfärs, mozarella och oliver
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: C. Perelli
-
Italiensk tomat- och zucchinipaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med feta och spenat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lökpaj
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med kantareller och rucola
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vegetarisk sötpotatispaj (lakto-ovo-vegetarisk)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grönsakspaj
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia