Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 161

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3223 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 10%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Filodegsark (50x25cm) 1.0 förp. 45%
Spenat färsk 400.0 gram 2%
Gul lök 1.0 styck 2%
Smör 100.0 gram 23%
Fetaost 100.0 gram 9%
Vitlök 3.0 klyftor 1%
Ricotta } 250.0 gram 10%
Persilja 0.5 dl 0%
Mynta färsk 0.5 dl 0%
Ägg 2.0 styck 4%
Olivolja 0%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 2%
Sesamfrön 1.0 msk 2%
Tillval:
Kockskolan:
Om piroger > Äts ej
Om filodeg > Äts ej
Om dippsåser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Woolworths" under bilden ovan.
- Förbered: Grov spenat grovhackas, babyspenat kan användas som den är. Annat grönt kan ingå, till exempel grönkål som i filmen. Skala och finhacka lök. Smula fetaosten. Skala och krossa vitlök. Hacka persilja och mynta. Smält smör och låt svalna. Låt filodegen ligga kvar i kylskåpet. Fukta en handduk.
- Förvärm ugnen till 180ºC.
- Stek: Lättstek lök och vitlök några minuter i smör så att de mjuknar. Tillsätt en näve spenat i taget och låt smälta ner. Salta lätt. Lägg över i bunke.
- Fyllning: Tillsätt persilja, mynta, ricotta, feta och ägg i bunken. Rör om, smaka av med salt och peppar.
- Ta fram filodegen ur kylen. Arbeta med ett ark i taget och lägg fuktig handduk över resten så att de inte torkar ut.
- Montera: Ta fram ett ark filodeg och pensla med smält smör. Lägg på ett ark och pensla med smör. Skär degen i tre långa remsor. Lägg en rågad masked fyllning i nedre delen på en remsa en bit från kanten. Vik ena degspetsen över fyllningen så att en trekant bildas. Fortsätt vika omväxlande från ena och andra sidan till degens slut. Fortsätt på samma sätt med resten av degen och smeten. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper (10 per plåt).
- Garnera: Vispa upp ägg i en skål och pensla pirogerna. Strö över sesamfrön eller andra frön enligt egen smak.
- Grädda: Sätt in i ugnen i 30 minuter. Serveras helst nygräddade, gärna med någon dippsås till (klicka på dippsås).
- Förvara: Färdiga ogräddade piroger kan frysas och gräddas vid senare tillfälle. De kan gräddas frysta vilket tar lite längre tid i ugnen.
Kockens kommentar
Spanakopita är en klassisk grekisk matpaj. Namnet är ett sammansatt ord av spanáki = spenat och píta = paj, med andra ord en spenatpaj. I detta fallet formad som en pirog. Som paj skiktas fyllningen i lager med filodeg. Kan också tillredas med smördeg eller pajdeg.Piroger är typisk husmanskost i östeuropeiska länder som Ryssland, Polen, Ukraina, baltländerna och på Balkan, samt i Finland (läs mer > Om piroger). Filodeg har sitt ursprung från Balkan och Mellan Östern (läs mer > Om filodeg).
Fler recept inom Svamp-, grönsaks- och ostpaj
Liknande recept som Spanakopita, grekisk spenatpaj eller pirog i filodeg
-
Cheddarpaj med broccoli och paprika
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Västerbottenpaj
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Spanakopita, grekisk spenatpaj eller pirog i filodeg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk paj med Quornfärs, mozarella och oliver
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: C. Perelli
-
Italiensk tomat- och zucchinipaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med feta och spenat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lökpaj
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med kantareller och rucola
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vegetarisk sötpotatispaj (lakto-ovo-vegetarisk)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grönsakspaj
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia