Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 300

Kcal / portion: 780

GBR (GI) / port: 13
Recept: 3122 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 18%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 3.0 dl 20%
Smör normalsaltat 125.0 gram 29%
Vatten 2.5 msk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Fyllning:
Kantareller färska 200.0 gram 1%
Timjan färskhackad 1.0 msk 0%
Rödlök 0.3 styck 1%
Olivolja 2.0 msk 7%
Rucolasallat 20.0 gram 0%
Ägg 2.0 styck 4%
Mjölk 1.0 dl 2%
Grädde 1.0 dl 12%
Tillbehör:
Baguette, bagett 1.0 styck 22%
Kockskolan:
Så lagas matpajer > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 30 min )
- Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter. Se alternativ via länk nedan.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Fyllning: Skala och hacka lök. Rensa och grovhacka svamp. Hacka timjan.
- Hetta upp en panna och torrstek svampen tills all vätska ångat bort.
- Tillsätt olja, lök och timjan i pannan. Fräs detta i en halv minut utan att bränna. Dra åt sidan. Riv över rucolablad. Salta och peppra. Fördela ut i pajskalet.
- Vispa upp ägg med gaffel i en skål. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggsmeten över pajen.
- Grädda: Sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Pajdegsalternativ
Fler recept inom Svamp-, grönsaks- och ostpaj
Liknande recept som Paj med kantareller och rucola
-
Cheddarpaj med broccoli och paprika
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Västerbottenpaj
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Spanakopita, grekisk spenatpaj eller pirog i filodeg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk paj med Quornfärs, mozarella och oliver
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: C. Perelli
-
Italiensk tomat- och zucchinipaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med feta och spenat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lökpaj
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med kantareller och rucola
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vegetarisk sötpotatispaj (lakto-ovo-vegetarisk)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grönsakspaj
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia