Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Grönsakspaj
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 194
Kcal / portion: 776
GBR (GI) / port: 4
Recept: 3104 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Pajdeg:
Smör normalsaltat 150.0 gram 35%
Vetemjöl 3.0 dl 20%
Salt 2.0 krm 0%
Fyllning:
Skogschampinjoner 10.0 st små 1%
Paprika röd 1.0 styck 1%
Aubergine 0.3 styck 1%
Broccoli färsk 0.5 huvud 2%
Soltorkade tomater 6.0 styck 2%
Apetina i olja 29% fett } 75.0 gram 8%
Tomater 3.0 styck 2%
Rödlök 1.0 st liten 2%
Ägg 4.0 styck 8%
Creme fraiche 1.5 dl 16%
Parmesan nyriven 0.5 dl 3%
Kockskolan:
Så lagas matpajer > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
- Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter. Tag ut och pensla med äggvita. Låt svalna.
- Fyllning: Hacka under tiden grönsakerna i cm-stora tärningar (utom tomaterna). Skär tomaterna i tunna skivor.
- Fyll det förgräddade pajskalet med de hackade grönsakerna, häll över fetaostkuberna och dekorera med tomatskivor.
- Vispa ihop ägg, créme fraiche och kryddor i en skål. Häll över äggblandningen över pajen. Strö eventuellt över lite extra svartpeppar över tomaterna.
- Grädda: Ställ in pajen i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Strö över nyriven parmesanost när det är 10 minuter kvar av gräddning.
Pajdegsalternativ
Fler recept inom Svamp-, grönsaks- och ostpaj
Liknande recept som Grönsakspaj
-
Cheddarpaj med broccoli och paprika
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Västerbottenpaj
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Spanakopita, grekisk spenatpaj eller pirog i filodeg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk paj med Quornfärs, mozarella och oliver
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: C. Perelli
-
Italiensk tomat- och zucchinipaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med feta och spenat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lökpaj
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj med kantareller och rucola
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vegetarisk sötpotatispaj (lakto-ovo-vegetarisk)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grönsakspaj
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia