Apetina

Fotograf/bild: Arla ¤

Apetina

(Svensk get- och fårost)

Apetina är Arlamejeriernas motsvarighet till klassisk grekisk fetaost. Övriga Apertina försöker också efterlikna fetaost, men är formellt färskostar tillverkade av pastöriserad komjölk (läs mer > Apertina).

  • Osttyp: Mjuk får- och getost av pastöriserad fårmjölk (70%) och getmjölk (30%), importerad från Grekland.
  • Ursprung: Arla, Sverige. Registrerat varumärke.
  • Tillverkning:
  • Form: Säljs i rektangulär bit.
  • Användning: Passar i sallader, som snacks, i varma rätter som pasta, omelett och pizza, eller som smaksättare i kalla såser.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Vit till crèmefärgad.
  • Ytmogning: -
  • Snittyta: Vit till crèmefärgad.
  • Konsistens: Halvmjuk.
  • Smak: Mild, aromatisk, något sur och salt.
  • Lagring: Lagras ej.
  • Fetthalt: 25%.
  • Förvaring: Datumstämpeln gäller oöppnad förpackning. Öppnad förpackning förvaras i högst +8°C i cirka 14 dagar.
  • Kommentar: Ursprungligen hade Arla en "feta" som var gjord på komjölk. Eftersom "feta" är förbehållet grekisk får- och getost döpte Arla om denna ost till Apetina. Läs mer > Apetina.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Apetina

Det finns 14 recept med Apetina