ricotta

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

ricotta

(Italiensk krämig? färskost)

Italiensk översättning ricotta salata moliterna, ricotta piemontese, ricotta romana

Ricotta tillverkas av vassle som är en restprodukt vid osttillverkning. Själva namnet betyder "omkokt" vilket syftar på att vasslen som osten tillverkas av upphettas en andra gång efter att tidigare ha upphettats vid beredning av ursprungsosten. 
  • Osttyp: Färskost tillverkad av vassle och komjölk eller getmjölk.
  • Ursprung: Italien.
  • Tillverkning: Se > Om färskost.
  • Form: Slät massa.
  • Användning: Ricotta används som fyllning i tortellini, ravioli, lasagner och andra pastarätter, liksom i desserter och gärna tillsammans med frukt. Blandad med socker, kanel och ibland även riven choklad, serveras den som dessert i italienska hem.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Vit, slät.
  • Snittyta: Vit, slät.
  • Konsistens: Krämigt mjuk och lätt grynig. Ibland hård.
  • Smak: Frisk, mild, svagt sötaktig liknande Keso, dock något "ostigare".
  • Lagring: Vanligen inte, men förekommer.
  • Fetthalt: Mager ost, fetthalt cirka 10% (6-16%).
  • Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Mascarpone

Om färskostar

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med ricotta

Det finns 15 recept med ricotta