Gnudi (klimp) - italiensk naken präststrypare av ricotta och spenat
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 137
Kcal / portion: 655
GBR (GI) / port: 7
Recept: 2618 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Deg:
Ricotta } 600.0 gram 30%
Parmesan nyriven 100.0 gram 14%
Durumvetemjöl 4.0 dl 34%
Ägg 1.0 styck 2%
Sås:
Salami påläggskorv 50.0 gram 7%
Paprika färsk 1.0 st liten 0%
Gul lök 0.5 styck 1%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Oregano färsk 2.0 msk 0%
Matolja till stekning 1.0 msk 5%
Krossade tomater 300.0 gram 3%
Kalvbuljong avfettad 2.0 dl 1%
Tomater 2.0 styck 1%
Garnering:
Oregano färsk 2.0 msk 0%
Kryddgrönt 0%
Parmesan nyriven 2.0 msk 2%
Kockskolan:
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 2 tim )
Se film > klicka på "Sean Riggs" under bilden.
- Deg: Häll ingredienserna i en bunke med en nypa salt och peppar. Blanda med fingrarna. Knåda inte degen, den skall vara kletig, inte bli elastisk. Ställ kallt i 2 timmar.
- Sås: Strimla salami. Finhacka paprika, lök, vitlök och oregano. Hetta upp lite matolja i en panna. Fräs ingredienserna i panna med smör några minuter utan att bränna. Tillsätt krossade tomater. Tillsätt buljong. Rör samman. Låt koka ner något. Smaka av med salt och oregano före servering. Den händige tillagar såsen medan gnudin kokas.
- Forma: Ströa lite mjöl på ett ark smörpapper.
- Dela degen i halvstora klumpar och rulla ut den till en cirka 3 centimeter tjock korv. Skär av i 4 centimeter bitar.
- Greppa en gaffel i skaftet med baksidan upp. Ta en degklump, lägg på gaffelbladets övre del och tryck till den lätt med tummen. Rulla ner degklumpen ett varv så att den blir skårad. På undersidan skall det synas en spricka (se film). Lägg på det mjölade smörpappret. Upprepa tills degen är slut. Avsikten är att bullens ojämnheter skall fånga upp tillbehörssås.
- Koka upp vatten i en stor gryta. Lägg ner gnudin och låt sjuda i cirka 10 minuter tills de flutit upp till ytan.
- Finhacka färska tomater. Ta upp nudin och lägg i såspannan. Tillsätt tomathacket. Värm på och låt småkoka en liten stund. Stärkelsen i nudin kommer att göra att såsen tjocknar lite till.
- Servera. Garnera med färsk oregano, något kryddgrönt och lite riven parmesan.
Kockens kommentar
Gnudi är en variant av gnocchi tillredd av ricotta. Resultatet är en mjukare, kuddlik anrättning än potatisgnocchi. Till vardags kallas gnudi i Italien ibland för "nudi" med innebörd naken (it. nudo = naken), det vill säga utan fyllning. En variant är med inblandning av spenat - Gnudi ricotta e spinaci (bild ovan t.h.), även kallad strangolapreti ("präststrypare") det vill säga lagom stor att fastna i halsen (it. strangolare = strypa, pretino = ung präst). Läs mer > Om gnocchi.Fler recept inom Pasta med fisk och skaldjur
Liknande recept som Gnudi (klimp) - italiensk naken präststrypare av ricotta och spenat
-
Lättaste pastan
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Pasta pescatora, pasta med havets frukter
Tid: 55 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pasta arrabiata, pasta med ilsken sås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gnudi (klimp) - italiensk naken präststrypare av ricotta och spenat
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bavette alla Puttanesca, glädjeflickans pasta
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Laxpasta med apelsinräkor
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bavette Pescatrice, fiskarens pasta
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Tagliatelle med sparris och kräftstjärtar
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Gnocchi al granchio, pastagnocchi med krabba
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Havspenne med lax och parmaskinka
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan