
Foto: Film: Nonna box, sfogliatella
Sfogliatella riccia (pl. sfogliatelle), italienskt pastabröd med fyllning
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 143

GBR (GI) / port: 2
Recept: 5717 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 11%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl Special 500.0 gram 31%
eller 8.0 dl Äts ej
Vatten 1.8 dl 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Honung flytande 1.0 msk 1%
Ister (el. smör) 150.0 gram 23%
Pastamaskin > Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Fyllning:
Mjölk el. vatten 4.5 dl 5%
Strösocker 1.0 dl 7%
Salt 1.0 krm 0%
Semolinagryn 150.0 gram 9%
Ricotta } 500.0 gram 12%
Ägg 1.0 styck 1%
Suckat, kanderad frukt 50.0 gram 2%
Kanel mald 1.0 krm 0%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Garnering:
Florsocker 2.0 dl 9%
Kockskolan:
Så görs glutenprov > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 3 tim )
Se film, klicka på "Nonna Box" under bilden ovan.
- Deg: Blanda salt och mjöl i en stor bunke. Tillsätt vatten, ägg och honung. Blanda till en fast deg (den mjuknar senare). Riv (knåda) degen ordentligt. Forma till en boll. Lägg i kylskåpet i ½-timme. Låt ister/smöret bli rumsvarmt.
- Ta ut och dela degen i fyra lika stora delar. Arbeta med en del i taget. Lägg övriga bitar under tiden i kylskåpet. 1/4-del = 10 potatisstora bröd.
- Pastamaskin: Platta till degen och dra den genom maskinens bredaste inställning. Fortsätt till smidig deg. Minska succesivt gradinställningen och veva på. Avsluta med smalaste inställningen.
Alternativ: I brist på pastamaskin kavlar man ut och knådar degen många gånger till en elastisk deg. Gör ett glutenprov (se Så görs glutenprov). - Lägg degen på arbetsbord. Fetta in ytan med mjukt smör eller ister. Stretcha (tänj) degen i sidled till cirka 20 cm bred. Spricker degen är den inte tillräckligt knådad. Rulla ihop till en korv och fetta in även utsidan. Plasta in och lägg i kylskåp i två timmar eller mer, gärna över natt.
- Fyllning: Häll mjölk i en kastrull. Tillsätt socker, salt och semolina. Låt sjuda på svag värme tills det blir en gröt. Ta av från värmen, låt svalna.
- Häll över i en skål. Blanda med ricotta, ägg, suckat, kanel och vaniljsocker. Förvaras i kylskåp.
- Förvärm ugnen till 180-190°C.
- Sfogliatelle: Ta ut rullen och ta bort plasten. Skär degen i 1-1½-cm skivor. Tryck försiktigt i centrum av en skiva så att skivorna långsamt glider ut och bildar en kon (strut). Fyll konen med fyllning. Förslut genom att lätt trycka ihop degen runt öppningen. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda tills gyllenbruna och de fått sitt karaktäristiska flagiga utseende. Det tar cirka 25 minuter. Ta ut och låt kallna, helst på galler. Pudra florsocker över. Passar som plockmat.
Kockens kommentar
Sfogliatelle skapades i klostret Santa Rosa i provinsen Salerno på 1600-talet. Konditorn Pasquale Pintauro i Neapel fick tag på originalreceptet och började sälja godsaken i sin butik 1818. Det finns numera flera varianter av detta recept.- Sfogliatella riccia ("lockig" = flagig) som är den mest kända varianten (detta recept).
- Sfogliatella frolla ("fralla" = bulle) som är en enklare variant bakad på pajdeg (ej flagig) med samma fyllning som riccia.
- Sfogliatella Santa Rosa (originalet) är också flagigt, men lite större och fylld med vanilj- och sur körsbärskräm.
- Sfogliatella a Coda di Aragusta (hummersvans, i USA kallad Lobster Tail) är en stor variant av riccia fylld med Crème Chantilly (vispad grädde med florsocker) eller chokladkräm. Bakverket tillreds av lite tjockare deg och liknar då en hummerstjärt (se filmen).
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Sfogliatella riccia (pl. sfogliatelle), italienskt pastabröd med fyllning
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia