 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Suckat
(1. suckat, citronat = kanderade fruktskal 2. syltade fruktskal)
                 1. candied peel, canded fruit, succade 2. pickled fruit peels
                1. candied peel, canded fruit, succade 2. pickled fruit peels
              
                 1. fruits confits, cédrat confit,  orangeat 2. pelures de fruits marinés
                1. fruits confits, cédrat confit,  orangeat 2. pelures de fruits marinés
              
                 1. canditi, cedrato candito 2. bucce di frutta in salamoia
                1. canditi, cedrato candito 2. bucce di frutta in salamoia
              
                 1. Sukkade, Zitronat 2. eingelegte Fruchtschalen
                1. Sukkade, Zitronat 2. eingelegte Fruchtschalen
              
                 1. cidra confitada 2. cáscaras de frutas encurtidas
                1. cidra confitada 2. cáscaras de frutas encurtidas
              
Suckat är kanderade (sockrade) och torkade fruktskal av citrusfrukter som citron, apelsin, grapefrukt, pomelo, pomerans med flera. Ursprungligen var det tjocka skal av citrusfrukten cedrat som kokades in i socker (socker + cedrat = suckat). Cedrat är en slags citron med tjockt, knottrigt skal (läs mer > Citroncitrus). Suckat skall inte förväxlas med konfektmarmelad (se dito). Chinotto är en liten citrusfrukt som kanderas hel och används som konfektyr (läs mer > Chinotto). Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.
- Smak: Fruktig, bittersöt smak.
- Alternativ vara: Torkad frukt, kanderad frukt, syltade fruktskal.
- Försäljning: Förekommer i de flesta butiker. Benämns ofta "kakfyllning" (läs mer > Kakfyllning).
- Förvaring: Förvaras torrt, mycket lång hållbarhet.
Syltade fruktskal är fruktskal inlagda i sockerlag. När det står detta i recept avses dock ofta kanderade fruktskal.
SÅ ANVÄNDS SUCKAT
Suckat används mest som smaksättare av bakverk, men också som snacks och till dekoration av mat. Att tillaga suckat är inte svårt, men tidsödande. Det tar 5 timmar att koka ihop skal med socker och sedan 3-4 dagar för att torka suckaten. Se recept  Hemlagad suckat, eller Syltade och kanderande fruktskal. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2023-05
Läs mer
Recept med Suckat
Det finns 13 recept med Suckat
- 
                
                    AmbrosiakakaSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sfogliatella riccia (pl. sfogliatelle), italienskt pastabröd med fyllningTid: 1 tim 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk Plum pudding, Christmas puddingTid: 1 tim (+ 5 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gibassier, provensalsk söt fougasse (Pompe ā l´huile)Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad suckatTid: 5 tim (+ 96 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Florentiner, kungligt knäckgottTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Prinsessornas märgpuddingSvarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Prinsessornas kokbok 
- 
                
                    Eccles cakes, engelska korintkakorTid: 45 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad mincemeat, engelsk pajfyllningTid: 20 min (+ 1 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tebröd, mandelkakor med mandelmassaTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                