Prinsessornas märgpudding

Prinsessornas märgpudding

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Oxmärg från benpipa }

90.0 

gram

Vetebröd osötat (vitt bröd)

75.0 

gram

Standardmjölk (röd)

3.0 

dl

Korinter

0.5 

dl

Russin

0.5 

dl

Apelsinskal syltade

50.0 

gram

Strösocker

3.0 

msk

Ägg

3.0 

styck

Konjak/brandy

2.0 

msk

Smör till form

 

 

Ströbröd till form

 

 

 

Tillval:

 

Vispgrädde

 

 

 

Kockskolan:

 

Prinsessornas kokbok >

 

 

Svensk husmanskost >

 

 

Om pudding >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 311

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1864 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 14%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 123 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxmärg från benpipa } 90.0 gram 38%

Vetebröd osötat (vitt bröd) 75.0 gram 12%

Standardmjölk (röd) 3.0 dl 10%

Korinter 0.5 dl 4%

Russin 0.5 dl 5%

Apelsinskal syltade 50.0 gram 7%

Strösocker 3.0 msk 9%

Ägg 3.0 styck 10%

Konjak/brandy 2.0 msk 3%

Smör till form 0%

Ströbröd till form 0%

 

Tillval:

Vispgrädde 0%

 

Kockskolan:

Prinsessornas kokbok > Äts ej

Svensk husmanskost > Äts ej

Om pudding > Äts ej

Tillagning

  1. Märgen skäres sönder och smältes över svag eld, så att den ej brännes. Den silas upp på en tallrik och får stelna, varefter den hackas fint.
  2. Sätt ugnen på 250°C.
  3. Brödet skäres i små tärningar och blötes upp i mjölken.
  4. Korinterna rensas väl och sköljes (behövdes förr). Äro de torra, får de svälla ut i lite varmt vatten.
  5. Vispa upp äggen och blanda ner alla ingredienser.
  6. Massan fylles i en smord och bröad form. Grädda i ugn i cirka 50 minuter, då den bör kännas fast och hava vacker färg.
  7. Puddingen serveras varm ur formen med brinnande sås. Socker smälts och bryns tills det fått lätt färg, då slår man över lite kokande vatten så att det löser sig, häller ner ungefär lika mycket konjak och häller över rätten. Tänd på.

Kockens kommentar

I stället för karamellsås kunde denna rätt förr serveras med vispgrädde. Denna ganska märkliga efterrätt är hämtat från Prinsessornas kokbok del III, utgiven 1931. Läs mer > Prinsessornas kokbok. Receptet hittar man också i Tore Wretmans > Svensk Husmanskost.

Fler recept inom Övriga varma efterrätter

Liknande recept som Prinsessornas märgpudding