Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 244

Kcal / portion: 369

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1477 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 14%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mörk choklad 70% 50.0 gram 19%
Smör normalsaltat 50.0 gram 25%
Vetemjöl 4.5 msk 10%
Mjölk 2.0 dl 8%
Äggula 4.0 styck 14%
Äggvita 5.0 styck 5%
Citronjuice 1.0 tsk 0%
Strösocker 3.0 msk 12%
Strösocker 2.0 msk 8%
Kockskolan:
Ramekinform 2 dl > 4.0 styck Äts ej
Så lagas suffléer > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min )
- Sätt ugnen på 200°C. Smöra portionsformar noggrant. Vänd runt socker så att det täcker alla ytor. Ställ in i kylen. Bryt choklad ned i en skål.
- Smält smör på låg värme. Vispa i mjöl tills slätt. Tillsätt mjölk lite i taget under vispning. Koka upp under vispning. Ställ att svalna ett par minuter.
- Skilj äggulor från vitor. Tillsätt äggulorna i såsen, ett i taget under vispning. Häll såsen över chokladen. Rör tills all choklad har smält.
- Tillsätt citronjuice och 1/3 av den större mängden socker till äggvitorna. Vispa tills skummig. Tillsätt resten av sockret. Vispa till ett hårt skum. Det är klart när man kan vända bunken upp och ned.
- Vänd ner 1/3 av äggvitan i smeten. Blanda väl. Vänd ner resten av äggvitan försiktigt med en slickepott.
- Ta ut formarna ur kylen. Fyll hela vägen upp med smeten. Stryk gärna av över kanten.
- Grädda på nedersta falsen 12-15 minuter. Tills suffléerna har rest sig ordentligt och fått en fin yta.
Kockens kommentar
Det går förstås bra att använda kakaopulver istället för choklad. 1,5 msk blandas i smeten efter äggulorna. Efter en stor middag med flera rätter blir det för stora portioner med 4 stycken. Använd mindre formar och gör 6-8 i stället.
Fler recept inom Övriga varma efterrätter
Liknande recept som Chokladsufflé
-
Chokladsufflé
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Prinsessornas märgpudding
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Prinsessornas kokbok