Lägg till ingredienser

Stora portioner: 4

Mörk choklad 70%

50.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Vetemjöl

4.5 

msk

Mjölk

2.0 

dl

Äggula

4.0 

styck

Äggvita

5.0 

styck

Citronjuice

1.0 

tsk

Strösocker

3.0 

msk

Smör till form

 

 

Strösocker

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Ramekinform 2 dl >

4.0 

styck

Så lagas suffléer >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 244

Kcal / portion: 369

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1477 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 14%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 151 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 70% 50.0 gram 19%

Smör normalsaltat 50.0 gram 25%

Vetemjöl 4.5 msk 10%

Mjölk 2.0 dl 8%

Äggula 4.0 styck 14%

Äggvita 5.0 styck 5%

Citronjuice 1.0 tsk 0%

Strösocker 3.0 msk 12%

Smör till form 0%

Strösocker 2.0 msk 8%

 

Kockskolan:

Ramekinform 2 dl > 4.0 styck Äts ej

Så lagas suffléer > Äts ej

Så vispas ägg > %

Tillagning (30 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C. Smöra portionsformar noggrant. Vänd runt socker så att det täcker alla ytor. Ställ in i kylen. Bryt choklad ned i en skål.
  2. Smält smör på låg värme. Vispa i mjöl tills slätt. Tillsätt mjölk lite i taget under vispning. Koka upp under vispning. Ställ att svalna ett par minuter.
  3. Skilj äggulor från vitor. Tillsätt äggulorna i såsen, ett i taget under vispning. Häll såsen över chokladen. Rör tills all choklad har smält.
  4. Tillsätt citronjuice och 1/3 av den större mängden socker till äggvitorna. Vispa tills skummig. Tillsätt resten av sockret. Vispa till ett hårt skum. Det är klart när man kan vända bunken upp och ned.
  5. Vänd ner 1/3 av äggvitan i smeten. Blanda väl. Vänd ner resten av äggvitan försiktigt med en slickepott.
  6. Ta ut formarna ur kylen. Fyll hela vägen upp med smeten. Stryk gärna av över kanten.
  7. Grädda på nedersta falsen 12-15 minuter. Tills suffléerna har rest sig ordentligt och fått en fin yta.

Kockens kommentar

Det går förstås bra att använda kakaopulver istället för choklad. 1,5 msk blandas i smeten efter äggulorna. Efter en stor middag med flera rätter blir det för stora portioner med 4 stycken. Använd mindre formar och gör 6-8 i stället.

Fler recept inom Övriga varma efterrätter

Liknande recept som Chokladsufflé