Ambrosiakaka

Foto: Fredriks Fika ¤

Ambrosiakaka

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Smör

150.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Vetemjöl

3.0 

dl

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Bakpulver

1.0 

tsk

Skal av apelsin

1.0 

styck

Apelsinjuice

1.0 

dl

Springform 22-26 cm >

 

 

 

Tillval:

 

Cointreau

0.5 

cl

 

Glasyr:

 

Florsocker

2.5 

dl

Citronjuice (färsk)

2.5 

msk

Apelsinskal syltade

50.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Om suckat >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 377

Kcal / portion: 289

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3471 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 15%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 77 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 150.0 gram 31%

Ägg 2.0 styck 4%

Strösocker 2.0 dl 22%

Vetemjöl 3.0 dl 18%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Skal av apelsin 1.0 styck 0%

Apelsinjuice 1.0 dl 1%

Springform 22-26 cm > Äts ej

 

Tillval:

Cointreau 0.5 cl Äts ej

 

Glasyr:

Florsocker 2.5 dl 17%

Citronjuice (färsk) 2.5 msk 0%

Apelsinskal syltade 50.0 gram 4%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Om suckat > Äts ej

Tillagning

  1. Förvärm ugnen på 175°C. Smöra och bröa en kakform (springform). Smält smör, låt det svalna. Riv skalet på apelsinen och pressa saft.
  2. Smet: Vispa ägg och socker poröst i en skål. Tillsätt smör och apelsinjuice. Önskas cointreau, ersätt i så fall hälften av juicen med denna ädla dryck. Blanda vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver och sikta ner detta i smeten.
  3. Grädda: Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, tills genomgräddad med fin brun skorpa.
  4. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Ta bort formen och låt kakan svalna helt.
  5. Garnera: Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn, trögflytande smet. Bred glasyren över kakan och strö över syltad apelsinskal (se kommentar).

Kockens kommentar

Som garnering ingår finhackade syltade apelsinskal (suckat). Finns att köpa i butik. Kan också hemlagas enkelt, men det tar tid - 5 timmar att tillreda och 3-4 dagar att torka (se recept > Hemlagad suckat). Läs mer > Om suckat.

Ambrosia var jämte nektar gudarnas mat i den grekiska mytologin som gav dem odödlighet.. Som växt är det ett släkte håriga örter. Även namn på svensk mild kittost. En tidig fransk Gâteau de ambroisie, omdöpt till Pain de Gênes ("genuabröd") är en kaka på sockerkakssmet med hackad mandel eller mandelmassa. Läs mer > Om sockerkakor.

Alternativ

Genoise, klassisk sockerkaka

Vanlig sockerkaka

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Ambrosiakaka