Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 377

Kcal / portion: 289

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3471 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 15%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör 150.0 gram 31%
Ägg 2.0 styck 4%
Strösocker 2.0 dl 22%
Vetemjöl 3.0 dl 18%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Skal av apelsin 1.0 styck 0%
Apelsinjuice 1.0 dl 1%
Springform 22-26 cm > Äts ej
Tillval:
Cointreau 0.5 cl Äts ej
Glasyr:
Florsocker 2.5 dl 17%
Citronjuice (färsk) 2.5 msk 0%
Apelsinskal syltade 50.0 gram 4%
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Om suckat > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Förvärm ugnen på 175°C. Smöra och bröa en kakform (springform). Smält smör, låt det svalna. Riv skalet på apelsinen och pressa saft.
- Smet: Vispa ägg och socker poröst i en skål. Tillsätt smör och apelsinjuice. Önskas cointreau, ersätt i så fall hälften av juicen med denna ädla dryck. Blanda vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver och sikta ner detta i smeten.
- Grädda: Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, tills genomgräddad med fin brun skorpa.
- Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Ta bort formen och låt kakan svalna helt.
- Garnera: Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn, trögflytande smet. Bred glasyren över kakan och strö över syltad apelsinskal (se kommentar).
Kockens kommentar
Som garnering ingår finhackade syltade apelsinskal (suckat). Finns att köpa i butik. Kan också hemlagas enkelt, men det tar tid - 5 timmar att tillreda och 3-4 dagar att torka (se recept > Hemlagad suckat). Läs mer > Om suckat.Ambrosia var jämte nektar gudarnas mat i den grekiska mytologin som gav dem odödlighet.. Som växt är det ett släkte håriga örter. Även namn på svensk mild kittost. En tidig fransk Gâteau de ambroisie, omdöpt till Pain de Gênes ("genuabröd") är en kaka på sockerkakssmet med hackad mandel eller mandelmassa. Läs mer > Om sockerkakor.
Alternativ
Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Ambrosiakaka
-
Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silverkaka, sockerkaka på äggvitor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronsockerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk pepparkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk mandelkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika