Gibassier, provensalsk söt fougasse (Pompe ā l´huile)

Foto: Film: Cozinha Roman, gibassier

Gibassier, provensalsk söt fougasse (Pompe ā l´huile)

Lägg till ingredienser

Antal: 8

Vetemjöl

5.0 

dl

Olivolja

1.2 

dl

Apelsinblomvatten

4.0 

msk

Råsocker

1.0 

dl

Mjölk

1.2 

dl

Torrjäst

1.0 

msk

 

Tillval:

 

Kanderade apelsinskal

 

 

Apelsinskal

 

 

Stjärnanis

3.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 371

Kcal / portion: 303

GBR (GI) / port: 12

Recept: 2421 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 18%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 81 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 5.0 dl 44%

Olivolja 1.2 dl 39%

Apelsinblomvatten 4.0 msk 0%

Råsocker 1.0 dl 13%

Mjölk 1.2 dl 3%

Torrjäst 1.0 msk 1%

 

Tillval:

Kanderade apelsinskal 0%

Apelsinskal 0%

Stjärnanis 3.0 styck 0%

Tillagning

Se film, klicka på "Cozinha" under bilden. Filmreceptet (bild t.v.) är inte identiskt med detta recept (bild t.h.), bland annat ingår ägg, smör och degen jäses. Detta recept och bilden t.h. från Cuisineaz.com.

  1. Förbered: Önskas traditionell smak av stjärnanis delas den i mindre bitar och kokas upp med mjölk som sedan får stå och dra tills fingervarm. Sila bort anisen. I stället för apelsinblomvatten kan annan vätska användas och finhackade kanderade apelsinskal, eller i brist på sådana hackade apelsinskal. Ibland ingår ägg som ger vätska.
  2. Förvärm ugnen på 180ēC.
  3. Blanda jäst med fingervarm mjölk så att den löses upp. Låt stå 5 minuter.
  4. Deg: Blanda mjöl och socker i en skål. Gör en grop, tillsätt jäst, blomvatten och olja. Knåda samman degen i 5 minuter till jämn deg och forma till en boll. Degen skall vara ganska fast.
  5. Forma: Dela degen i mindre bitar eller gör en stor brödkaka. Platta ut degen med händerna till en oval kaka knappt 1 cm tjock. Lägg över på smord bakplåt eller ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär flera sneda snitt med vass kniv rakt igenom degen. Gör gärna en glipor så att hål bildas i det färdiga brödet.
  6. Grädda brödet tills gyllenbrunt i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Serveras som brytbröd.

Kockens kommentar

Gibassié är snarlikt ett annat provensalskt bröd kallat pompe ā l´huile. Det senare är ett luftigare bröd serverad till jul, medan gibassié är plattare och ett vardagsbröd. Begreppen blandas dock samman så det är svårt att se skillnad på olika recept. 

Gibassié/-r är ett klassiskt provensalskt frukostbröd inspirerat av italienska focaccia. Traditionellt smaksatt med kanderade apelsinskal och stjärnanis och degen snittas med kniv innan avbakning för att efterlikna ett veteax. Bakas med eller utan ägg i degen. Varianter av detta bröd har spritts sig runt om i Frankrike och benämns då fougasse (läs mer > Om foccacia). Namnet gibassier troligen efter den platta jaktväska benämnd gibecičre, i vilken man lätt kunde stoppa ner det platta brödet som matsäck.

Pompe ā l´huile ("oljepumpen") är ett provensalskt sött bröd traditionellt serverad till Jul som ett av de 13 desserterna på det provensalska julbordet (symbol för Jesus och de 12 apostlarna). Namnet "oljepump" från att man förr använde vetemjöl i olivolepumparna mot slutet av processen för att få ut resterna av olja. 

Alternativ

Focaccia

Fougasse

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Gibassier, provensalsk söt fougasse (Pompe ā l´huile)