
Fotograf/bild: Film: Zulzul Home, water spinach
Vattenspenat
(vattenspenat, sallatsipomoea, kangkong)
Latin: Ipomoea aquatica
water spinach, water morning glory, water convolvulus, Chinese spinach, swamp cabbage
liseron d'eau
Ipomoea aquatica
Wasserspinat
Grupper inom
Spenat:
Vattenspenat (sallatsipomoea) är biologiskt en stjälkgrönsak av släktet vinda inom familj Potatisväxter (läs mer > Matbiologi grönsaker). Alltså närmare släkt med potatis än med spenat. Den växer i vatten eller mycket fuktig jord i tropiska eller subtropiska områden. Ursprunget är inte känt, men växten förekommer flitigt i östra och sydöstra Asien. Rötterna kan bli 2-3 meter långa, ihåliga och kan flyta i vattnet. Bladen är pilformade 4-15 centimeter långa. Blommorna är trumpetformade, vanligtvis vita med lila centrum.
Sallatsipomea odlas som bladgrönsak. I kinesisk folktro förknippas växten med svaghet, att hög konsumtion gör människan fysiskt svag.
- Karaktär och smak: Mild tilltalande smak.
- Alternativ vara: Spenat, mangold.
- Försäljning: Sällsynt förekommande i butiker, sök i asiatiska.
- Förvaring: I kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar cirka en vecka.
SÅ ANVÄNDS VATTENSPENAT
Bladen har en tilltalande smak och används på samma sätt som spenat (därav namnet), rå, lättkokt eller lättstekt i smör. Det sistnämnda anses vara en delikatess. Växten är vanlig i asiatiska maträtter ofta stekta tillsammans med chili, peppar, vitlök, ingefära med flera kryddor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Vattenspenat
Det finns 1 recept med Vattenspenat
-
Het thaibuljong med risnudlar
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan