Vattenspenat

Vattenspenat

(vattenspenat, sallatsipomoea, kangkong)

Latin: Ipomoea aquatica

Engelsk översättning water spinach, water morning glory, water convolvulus, Chinese spinach, swamp cabbage

Fransk översättning liseron d'eau

Italiensk översättning Ipomoea aquatica

Tysk översättning Wasserspinat

Vattenspenat (sallatsipomoea) är biologiskt en stjälkgrönsak av släktet vinda inom familj Potatisväxter (läs mer > Matbiologi grönsaker). Alltså närmare släkt med potatis än med spenat. Den växer i vatten eller mycket fuktig jord i tropiska eller subtropiska områden. Ursprunget är inte känt, men växten förekommer flitigt i östra och sydöstra Asien. Rötterna kan bli 2-3 meter långa, ihåliga och kan flyta i vattnet. Bladen är pilformade 4-15 centimeter långa. Blommorna är trumpetformade, vanligtvis vita med lila centrum.

Sallatsipomea odlas som bladgrönsak. I kinesisk folktro förknippas växten med svaghet, att hög konsumtion gör människan fysiskt svag.

  • Karaktär och smak: Mild tilltalande smak.
  • Alternativ vara: Spenat, mangold.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i butiker, sök i asiatiska.
  • Förvaring: I kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar cirka en vecka.


SÅ ANVÄNDS VATTENSPENAT

Bladen har en tilltalande smak och används på samma sätt som spenat (därav namnet), rå, lättkokt eller lättstekt i smör. Det sistnämnda anses vara en delikatess. Växten är vanlig i asiatiska maträtter ofta stekta tillsammans med chili, peppar, vitlök, ingefära med flera kryddor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05