PLOCKSALLAT

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

PLOCKSALLAT

(bladsallat, kruksallat)

Latin: Lactuca sativa

Plocksallat (bladsallat) är ett samlingsbegrepp för sallater med öppna huvuden där bladen kan skördas blad för blad efter behov. Bladen är släta eller krusiga, gröna eller rödlätta. Som regel är det milda trädgårdssallater av olika slag, men ibland är de ganska beska.

Kruksallat: Sallat som säljs i små krukor är som regel en ljusgrön, mild plocksallat snarlik "egentlig" huvudsallat i smak och färg (bild ovan).

  • Vikt i butik: Kruksallat = 70 gram sallat.
  • Smak: Kruksallat har fyllig, mild smak liknande huvudsallat.
  • Alternativ vara: Huvudsallat, isberg, ekblad.
  • Försäljning/säsong: Kruksallat säljs året om.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka.

Produktion/import: År 2008 uppgick frilandsodling av kruksallat till 6,6 miljoner styck à 70 gram sallat, varav 70% i Blekinge. I växthus totalt 13,9 miljoner styck främst i Stockholms län (70%). Källa: Jordbruksverket.

Odla
: Att odla plocksallat är det enklaste sättet att få färsk sallad hela sommaren. Den trivs i mullrik, fuktighetsbevarande och väldränerad jordmån. Direktsås i april-juni för skörd i juni-september. Läs mer > Odla plocksallat.

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer. Kruksallat från växthus odlas utan växtskyddsmedel. Bevattning och näring ges underifrån. Sådan sallat behöver inte nödvändigtvis sköljas, i vart fall inte lika noga.


SÅ ANVÄNDS PLOCKSALLAT

Plock- och kruksallat används på samma sätt som huvudsallat. Huvudsakligen rå, gärna tillsammans med andra sallater, grönsaker och dressing.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-11

Läs mer

ODLA PLOCKSALLAT

Bilder olika plocksallat

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med PLOCKSALLAT

Det finns 3 recept med PLOCKSALLAT