Mangold

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mangold

(bladbeta, spenatbeta, romersk spenat, Så tillagas mangold)

Latin: Beta vulgaris var: vulgaris

Engelsk översättning swiss chard, white chard, red chard, gold chard

Fransk översättning bette à cardes

Italiensk översättning bietola da coste, bietole

Tysk översättning Mangold

Spansk översättning acelga

Mangold tillhör familj mållväxter och är nära släkt med socker- och rödbeta, men det är blasten (blad och stjälk) ovan jord som används. Den har persiskt ursprung med 7000-årig bakgrund. Det är en tvåårig, halvmetern hög ört med stora, saftiga, gröna, släta eller buckliga blad. Stjälkarna kan vara tjocka eller smala, vita, gröna, röda, orangea eller gula. Blommorna är små med grön- till brunaktig färg. Mangold är ett flitigt använt tillbehör till mat t.ex. i Italien och Asien. Den storvuxna "bietole" med vita stjälkar är den vi vanligast ser i svenska butiksdiskar.

  • Smak: Mangold har en svag rödbetssmak. Rå mangold har besk smak, skott har mild beska.
  • Alternativ vara: Pak choy, spenat, sallatskål.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om i butik. Svenskodlad juli-oktober. I övrigt främst import från Italien.
  • Förvaras i kylskåp 1-4ºC i plastpåse. Optimal luftfuktighet 95%. Kort hållbarhet, 2-4 dagar. Mangold bör ätas nyskördad.

Mangoldskott är de första späda primörbladen av mangold, 5-10 centimeter höga. Bladen är gröna och skaften gulvita eller röda. Läs mer > Mangoldskott

Odla: Mangold är lättodlat och kan skördas hela sommaren, även nästkommande år om vintern är mild. Första året bildas en bladrosett med den näring som ska användas till blomskotten nästkommande år. Läs mer: Odla mangold & mangoldskott.

Miljö: Mangold odlas på friland och är därför ett bra miljöval, i synnerhet om den är svenskodlad.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING MANGOLD

Normalvikt i butik: En hel mangold i butik väger omkring ett halvt kilo.

Ansa
: Skölj noga och låt rinna av. Ta bort skämda delar. Separera gärna bladen från de grövre stjälkarna. Stjälkarna behöver lite längre tillagningstid än bladen. Dela i mindre bitar vid behov.


Portionsberäkning: Beräkna 200 gram per portion om ensamt tillbehör till mat. Hälften om även annat tillbehör serveras och dubbelt upp eller mer om ensamrätt.SÅ ANVÄNDS MANGOLD

Både blad och stjälkar är ätbara. Passar som tillbehör till både kött och fisk eller som grönträtt. Den används kokt, i stuvningar, soppor, stekt eller wokad. Bladen kan användas för att "dolma" (klä in) köttfärs som sedan ugnslagas. Om de gröna bladen är späda skott, kan de användas råa i sallader (se Mangoldskott). Grövre stjälkar kan tillagas och ätas på samma sätt som sparris. Man kan blanda mangolden med lök och andra grönsaker som grön paprika, crème fraiche samt krydda efter behag t.ex. med ingefära, vitlök, eller muskot. En italiensk finess är att tillsätta lite torkad Karl Johan-svamp som blötlagts och som sedan får småkoka tillsammans mangolden. Mangold passar bra tillsammans med bönor av olika slag.


SÅ TILLAGAS MANGOLD


Rå mangold: Späda skott kan tillredas rå i sallader och som tillbehör.

Stor mangold förvälls för att bli av med den värsta beskan och för att få fram de finstämda smakerna.


Kokt mangold: Koka upp rejält med vatten i stor gryta. Lägg först i stjälkarna och låt dem koka några minuter. Lägg sedan i bladen och koka ur beska tills mangolden fått mild och finstämnd smak. Smaka av. Har man bara en liten gryta kan man bli av med beskan genom att byta till nytt hett vatten några gånger. Smaken kan förstärkas med lök, kryddor o.d. Som ingrediens i grytor och soppor eller tillsammans med bönor bör mangolden först förvällas för att minska på beskan. Om mängden mangold är liten kan förvällningen hoppas över.

Koktid: Stjälkar förkokas några minuter. Därefter tillsätts bladen som får koka 5-20 minuter beroende på grad av beska. För ung mangold kan det räcka med 5 minuter, men för grövre upp till 20 minuter.

Stuvad mangold: Mangold kan mjölk- eller gräddstuvas på vanligt sätt, men bör först ha förvällts.
Läs > Om mjölk- och gräddsåser, stuvning.

Stekt och wokad mangold: I Italien får man ofta mangold som "contorno" till maten. Förväll först mangolden, koktiden kan vara lite kortare än om kokt tillbehör. Pressa ur vattnet väl. Värm upp olivolja och/eller smör i en panna och fräs mangolden. Låt den småputtra en stund (5-10 minuter) i pannan tills mör och för att locka fram smakerna.

puttra den sakta i en panna i olivolja och/eller lite smör, salta och peppra. Låt mangolden puttra på en god stund i pannan, det är då smaken kommer riktigt fram, och konsistensen blir mör och smältande. (Undvik rapsolja, den passar inte riktigt ihop med mangold.)

Läs mer

Mangoldskott

Odla mangold & mangoldskott

Så kokas grönsaker

Om vita såser

Bild: Olika mangold

Bild: Gold chard

Bild: Red chard

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Mangold

Det finns 4 recept med Mangold