rainbow swiss chard, white bietole chard

Fotograf/bild: Film: LearnHowToGarden, Swiss Chard

Mangold

(mangold, bladbeta, spenatbeta, romersk spenat, Så används mangold)

Latin: Beta vulgaris var: vulgaris

Engelsk översättning swiss chard, white chard, red chard, gold chard

Fransk översättning bette à cardes

Italiensk översättning bietola da coste, bietole

Tysk översättning Mangold

Spansk översättning acelga

Mangold är biologiskt inte en sallat (läs mer > Om sallat) utan en art tillhörande släkte betor (läs mer > Matbiologi grönsaker). Alltså nära släkt med rödbeta och andra betor. Det är blasten (blad och stjälk) ovan jord som används som sallat. Den har persiskt ursprung med 7000-årig bakgrund. Det är en tvåårig, halvmetern hög ört med stora, saftiga, gröna, släta eller buckliga blad. Stjälkarna kan vara tjocka eller smala, vita, gröna, röda, orangea eller gula. Blommorna är små med grön- till brunaktig färg. Mangold är ett flitigt använt tillbehör till mat till exempel i Italien och Asien. Den storvuxna sorten "bietole" med vita stjälkar är den vi vanligast ser i butiksdiskar. Se film, klicka på 

  • Vikt: En hel mangold i butik väger vanligen runt ett halvt kilo.
  • Smak: Mangold har en svag rödbetssmak. Rå mangold har besk smak, skott har mild beska.
  • Alternativ vara: Pak choy, spenat, salladskål.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om i butik. Svenskodlad juli-oktober. I övrigt främst import från Italien.
  • Förvaras i kylskåp 1-4ºC i plastpåse. Optimal luftfuktighet 95%. Kort hållbarhet, 2-4 dagar. Mangold bör ätas nyskördad.

Mangoldskott är de första späda primörbladen av mangold, 5-10 centimeter höga. Bladen är gröna och skaften gulvita eller röda. Läs mer > Mangoldskott.

Odla: Mangold är lättodlat och kan skördas hela sommaren, även nästkommande år om vintern är mild. Första året bildas en bladrosett med den näring som ska användas till blomskotten nästkommande år. Läs mer: Odla mangold & mangoldskott.

Miljö: Mangold odlas på friland och är därför ett bra miljöval, i synnerhet om den är lokalt odlad.


SÅ ANVÄNDS MANGOLD

Ansa: Skölj noga och låt rinna av. Ta bort skämda delar. Separera gärna bladen från de grövre stjälkarna. Stjälkarna behöver lite längre tillagningstid än bladen. Dela i mindre bitar vid behov. Beräkna 200 gram per portion om ensamt tillbehör till mat.

Både blad och stjälkar är ätbara. Passar som tillbehör till både kött och fisk eller som grönträtt. Den används kokt, i stuvningar, soppor, stekt eller wokad. Bladen kan användas för att "dolma" (klä in) köttfärs som sedan ugnslagas. Om de gröna bladen är späda skott, kan de användas råa i sallader (se Mangoldskott). Grövre stjälkar kan tillagas och ätas på samma sätt som sparris. Man kan blanda mangolden med lök och andra grönsaker som grön paprika, crème fraiche samt krydda efter behag till exempel med ingefära, vitlök, eller muskot. En italiensk finess är att tillsätta lite torkad Karl Johan-svamp som blötlagts och som sedan får småkoka tillsammans mangolden. Mangold passar bra tillsammans med bönor av olika slag. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Rå mangold: Mangoldskott kan ätas råa. Stor mangold förvälls för att bli av med den värsta beskan och för att få fram de finstämda smakerna.


Kokt mangold: Koka upp rejält med vatten i stor gryta. Lägg först i stjälkarna och låt dem koka några minuter. Lägg sedan i bladen och koka ur beska tills mangolden fått mild och finstämd smak. Smaka av. Har man bara en liten gryta kan man bli av med beskan genom att byta till nytt hett vatten några gånger. Smaken kan förstärkas med lök, kryddor och dylikt. Som ingrediens i grytor och soppor eller tillsammans med bönor bör mangolden först förvällas för att minska på beskan. Om mängden mangold är liten kan förvällningen hoppas över.

Koktid: Stjälkar förkokas några minuter. Därefter tillsätts bladen som får koka 5-20 minuter beroende på grad av beska. För ung mangold kan det räcka med 5 minuter, men för grövre upp till 20 minuter.

Stuvad mangold: Mangold kan mjölk- eller gräddstuvas på vanligt sätt, men bör först ha förvällts.
Läs > Om mjölk- och gräddsåser, stuvning.

Stekt och wokad mangold: I Italien får man ofta mangold som "contorno" till maten. Förväll först mangolden, koktiden kan vara lite kortare än om kokt tillbehör. Pressa ur vattnet väl. Värm upp olivolja och/eller smör (undvik rapsolja) i en panna och fräs mangolden. Låt den sedan småputtra en god stund i pannan (5-10 minuter), tills mör och för att locka fram smakerna. Salta och peppra.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Mangoldskott

Odla mangold, mangoldskott

Så kokas grönsaker

Om vita såser, bechamelsåser

Om sallat

Matbiologi grönsaker

Bild: Olika mangold

Bild: Gold chard

Bild: Red chard

LearnHowToGarden

Recept med Mangold

Det finns 4 recept med Mangold