Caesarsallad original (förrätt)

Caesarsallad original (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Romansallat baby

3.0 

knippen

Formbröd (skivat)

4.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Olivolja

2.0 

msk

 

Dressing:

 

Olivolja

0.5 

dl

Sardellfilé i burk

8.0 

styck

Citronjuice

1.0 

msk

Äggula

2.0 

styck

Svartpeppar nymald

 

 

Salt

 

 

Parmesan nyriven

75.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om sallader >

 

 

Om romansallat >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Simonsig Chardonnay

Torrt smakrikt vitt vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 349

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1395 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 19%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 138 gram)

Ingredienser

Visa:

Romansallat baby 3.0 knippen 3%

Formbröd (skivat) 4.0 styck 22%

Vitlök torkad 1.0 klyfta Äts ej

Olivolja 2.0 msk 16%

 

Dressing:

Olivolja 0.5 dl 27%

Sardellfilé i burk 8.0 styck 5%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Äggula 2.0 styck 7%

Svartpeppar nymald 0%

Salt 0%

Parmesan nyriven 75.0 gram 20%

 

Kockskolan:

Om sallader > Äts ej

Om romansallat > Äts ej

Tillagning (5 min + 20 min )

  1. Riv salladen, skölj och torka av den väl. Lägg salladen i en skål och ställ i kylskåp i minst 15 minuter. Riv parmesanost och hacka sardeller.
  2. Brödkrutonger: Skär bort kanterna på brödet. Skär brödet i små fyrkanter. Gnid in stekpannan med en halva vitlök. Stek brödtärningarna bruna på medelhög värme i olivolja. Skaka pannan då och då och tillsätt mer olivolja vid behov. Lägg krutongerna på hushållspapper.
  3. Dressning sker vid bordet enligt originalreceptet och blandas direkt i salladen, men kan också först blandas vid sidan av. Separera äggula från vita. Tillsätt inte olja i förväg till sallad för det gör sallatsbladen sladdrig och soggig.  
  4. Tillsätt olivolja till salladen och blanda väl. Tillsätt sardeller, salt (tänk på att sardeller­na ger sälta), nymald peppar och citron­juice. Blanda.
  5. Tillsätt äggula och riv över parmesan. Blanda. För att uppnå maximal smakeffekt skall osten täcka varje blad.
  6. Till sist tillsätt brödkrutongerna.

Kockens kommentar

Caesarsallad lär vara skapat av Caesar Cardini, som drev en restaurang i Tijuana i norra Mexico. Enligt legenden ska han ha skapat rätten på USA:s nationaldag den 4 juli 1924, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar och i all hast slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna. Allehanda varianter av receptet förekommer (tyvärr, i brist på fantasi eller för att profitera på känt namn) där kyckling, bacon, senap, grädde, majonnäs kan ingå och utan äggula med mera. Se till exempel "Svensk caesarsallad" via länk nedan.

Alternativ

Svensk caesarsallad

Fler recept inom Salladsförrätter ¤

Liknande recept som Caesarsallad original (förrätt)