Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 231

Kcal / portion: 159

GBR (GI) / port: 0
Recept: 636 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Strandkålsskott 100.0 gram 6%
Hasselnötter 1.0 dl 52%
Hasselnötsolja 2.0 msk 35%
el. olivolja 0%
Havssalt 0%
Citron 1.0 styck 7%
Kockskolan:
Så skalas nötter > Äts ej
Om strandkål > Äts ej
Så odlas strandkål > Äts ej
Ätbara blommor Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt ugnen på 180°C.
- Rosta: Lägg nötterna på en ugnsplåt och sätt in i varm ugn i 15 minuter.
- Lägg över i handduk och gnugga dem rena frän skal. Grovhacka nötterna.
- Koka upp vatten i en kastrull. Häll kallt vatten i en bunke och tillsätt isbitar.
- Blanchera: Lägg stjälkarna i sjudande vatten i max 2 minuter. Lyft ur försiktigt med hålslev och lägg i iskallt vatten. Ta ur efter ett tag och låt rinna av. Torka försiktigt av dem med handduk eller hushållspapper.
- Servera: Lägg upp stjälkarna på tallrikar. Strö över hackade nötter och lite salt. Ringla över olja och pressa citronjuice över, eller servera klyftor vid sidan av. I bildreceptet används dessutom kronblad av maskrosblommor.
Kockens kommentar
Strandkål växer vild i steniga stränder i mellersta och södra Sverige. Fridlyst på Gotland. Kan också odlas (läs mer > Så odlas strandkål). Späda skott är goda som vårprimörer, särskilt om de varit skyddade från solljus de första 5-6 veckorna.Alternativ
Fler recept inom Salladsförrätter ¤
Liknande recept som Strandkålskott med hasselnötter, en vårprimör
-
Caesarsallad original (förrätt)
Tid: 5 min (+ 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salladscoupe (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mozzarellinesallad med oliv- och kaprispesto (förrätt)
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tomat- och mozzarellinesallad med svarta bönor
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Caprese - mozzarella och tomat med basilika (förrätt)
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Quinoasallad med alger och nässlor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel havssallad (förrätt)
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Somrig rotfruktssallad (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skinkrullade räkor (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Strandkålskott med hasselnötter, en vårprimör
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan