
Baby roman
(baby romaine)
Latin: Lactuca sativa var.longifolia
baby romaine
romaine de bébé
romaine del bambino
Baby romaine
romaine pequeno
Baby roman är primörvarianten av romansallat. Den har långa blad som ofta binds ihop för skydda den från solljus så att de inre bladen blir blekare och mildare i smaken. Baby roman är krispig och har fyllig lätt bitter smak. Sprödare och smakrikare än vanlig romansallat, som i sin tur har kraftigare smak än vanlig huvudsallat. Den romansallat som säljs i butik är oftast ett mellanting mellan minisallat och färdig planta (bild ovan). Läs mer > Romansallat.
- Vikt i butik: Sallatsvikt kruka cirka 75 gram.
- Smak: Smaken är kraftigare än vanlig huvudsallats och lätt bitter.
- Alternativ vara: Babyspenat, mâche.
- Försäljning/säsong: Säljs året om som "tonårsroman" dvs halvvuxen i små krukor.
- Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbarhet upp till 1 vecka.
Odla: Baby roman kan odlas på friland, i växthus och i kruka på balkong eller inomhus. Direktsådd på friland april-juni för skörd juli-september. Läs mer > Odla minisallat.
SÅ ANVÄNDS BABY ROMAN
Baby roman bör i första hand användas färsk i sallader, eller som smaksättare och dekoration av mat. Den är också god också lättkokt eller hastigt stekt i smör. Ingår tillsammans méd isbergssallat i klassisk caesarsallat. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Baby roman
Det finns 11 recept med Baby roman
-
Friterade blåmusslor med tatatorsås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Müslipanerad laxburgare med äppelröra
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Risoni med vindruvor, tillbehör till mat
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mozzarellasallad med ört- & parmesanvinägrett
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sofia
-
Svensk caesarsallad till maten
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Caesarsallad original (förrätt)
Tid: 5 min (+ 20 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Passionerad hälleflundra
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sallad med limemarinerad kyckling
Tid: 30 min (+ 35 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Svensk Caesarsallad helt enkelt
Tid: 15 min (+ 15 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sallad Nicoise med tonfisk
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan