Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 252

Kcal / portion: 881

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3524 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 18%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Blåmusslor konserverad 24.0 styck 3%
Frityrsmet:
Vetemjöl 2.0 dl 12%
Majsmjöl 2.0 dl 10%
Lättöl (2,3%) 4.0 dl 3%
Sås:
Sötmandel skalad 2.0 dl 19%
Vitlök 4.0 klyftor 1%
Citronjuice 1.0 dl 1%
Olivolja 2.0 dl 43%
Vatten 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Ungersk vaxpeppar 2.0 styck 1%
el. jalapeno 0%
Romansallat baby 1.0 kruka 0%
Vinägrett 0.5 dl 6%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Oleana" under bilden.
- Frityrsmet: Blanda mjölsorterna. Tillsätt öl eller sodavatten och vispa till en jämn och klimpfri smet. Ställ åt sidan.
- Sås: Mixa ingredienserna till jämn smet. Mängd vitlök enligt egen smak.
- Skiva pepparfrukten i 2 centimeter breda skivor. Hacka persilja. Klyfta citron. Skölj sallat och lägg ut blad på tallrikar, pensla med lite vinägrett.
- Hetta upp olja till 170-180°C.
- Fritera (läs mer > Så friterar man): Doppa musslor och pepparfrukt i smeten och fritera tills skorpan fått fin brun färg och blivit knaprig. Det tar ett par-tre minuter.
- Ta ur med hålslev och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
- Servera: Lägg musslor och pepparfrukt på bladen och garnera med nötsåsen och persilja.
Kockens kommentar
Tartarosås är en orientalisk tillbehörssås som tillagas av tahinipasta, citronjuice, vatten och salt. Tahinipasta består av vanligtvis av sesamfrön, vatten och olivolja. Filmreceptet använder i stället sötmandel. Såväl sås som pasta är mycket enkelt att tillaga själv. Se recept via länk nedan. I receptet "hungarian peppers" används ungersk vaxpeppar vilket är en "spanskpeppar" likartad jalapeno.Tillhörande recept
Fler recept inom Musslor
Liknande recept som Friterade blåmusslor med tatatorsås
-
Moules mariničre - sjömanshustruns ångkokta musslor
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Musseltagine med fänkål och kryddig korv
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Friterade blåmusslor med tatatorsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade pilgrimsmusslespett
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pilgrimsmusslor i basilikasås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Almejas a la marinera, spanska små musslor i smakrik sås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Moules (LCHF-recept)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: