Friterade blåmusslor med tatatorsås

Foto: Oleana WGBHFood

Friterade blåmusslor med tatatorsås

Lägg till ingredienser

Portioner ā 6 styck: 4

Blåmusslor konserverad

24.0 

styck

 

Frityrsmet:

 

Vetemjöl

2.0 

dl

Majsmjöl

2.0 

dl

Lättöl (2,3%)

4.0 

dl

 

Sås:

 

Sötmandel skalad

2.0 

dl

Vitlök

4.0 

klyftor

Citronjuice

1.0 

dl

Olivolja

2.0 

dl

Vatten

 

 

Salt

1.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Ungersk vaxpeppar

2.0 

styck

el. jalapeno

 

 

Romansallat baby

1.0 

kruka

Vinägrett

0.5 

dl

Persilja till garnering

 

 

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras skaldjur >

 

 

Om frityrsmet >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 252

Kcal / portion: 881

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3524 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 18%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 350 gram)

Ingredienser

Visa:

Blåmusslor konserverad 24.0 styck 3%

 

Frityrsmet:

Vetemjöl 2.0 dl 12%

Majsmjöl 2.0 dl 10%

Lättöl (2,3%) 4.0 dl 3%

 

Sås:

Sötmandel skalad 2.0 dl 19%

Vitlök 4.0 klyftor 1%

Citronjuice 1.0 dl 1%

Olivolja 2.0 dl 43%

Vatten 0%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Tillbehör:

Ungersk vaxpeppar 2.0 styck 1%

el. jalapeno 0%

Romansallat baby 1.0 kruka 0%

Vinägrett 0.5 dl 6%

Persilja till garnering 0%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras skaldjur > %

Om frityrsmet > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Oleana" under bilden.

  1. Frityrsmet: Blanda mjölsorterna. Tillsätt öl eller sodavatten och vispa till en jämn och klimpfri smet. Ställ åt sidan.
  2. Sås: Mixa ingredienserna till jämn smet. Mängd vitlök enligt egen smak.
  3. Skiva pepparfrukten i 2 centimeter breda skivor. Hacka persilja. Klyfta citron. Skölj sallat och lägg ut blad på tallrikar, pensla med lite vinägrett. 
  4. Hetta upp olja till 170-180°C.
  5. Fritera (läs mer > Så friterar man): Doppa musslor och pepparfrukt i smeten och fritera tills skorpan fått fin brun färg och blivit knaprig. Det tar ett par-tre minuter.
  6. Ta ur med hålslev och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
  7. Servera: Lägg musslor och pepparfrukt på bladen och garnera med nötsåsen och persilja.

Kockens kommentar

Tartarosås är en orientalisk tillbehörssås som tillagas av tahinipasta, citronjuice, vatten och salt. Tahinipasta består av vanligtvis av sesamfrön, vatten och olivolja. Filmreceptet använder i stället sötmandel. Såväl sås som pasta är mycket enkelt att tillaga själv. Se recept via länk nedan. I receptet "hungarian peppers" används ungersk vaxpeppar vilket  är en "spanskpeppar" likartad jalapeno.

Tillhörande recept

Taratorsås

Tahinopasta

Fler recept inom Musslor

Liknande recept som Friterade blåmusslor med tatatorsås