
Lax från Jörn (GI-recept)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 789

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3156 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 12%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé 800.0 gram 46%
Hummerfond konc. 3.0 msk 4%
Vitt vin 1.0 dl 2%
Creme fraiche 1.0 dl 10%
Mellangrädde 0.5 dl 4%
Senap fransk osötad 2.0 tsk 0%
Dill 1.0 knippe 1%
Stenbitsrom 3.0 msk 2%
Fransk sallad
Bananschalottenlök 2.0 styck 3%
Vitvinsvinäger 2.0 tsk 0%
Friséesallat 200.0 gram 1%
Gräslök 1.0 kruka 0%
Körvel hackad 1.5 dl 0%
Haricots verts färska 100.0 gram 1%
Romansallat 2.0 krukor 1%
Salt 0%
Dressing
Vitlök torkad 1.5 klyftor 0%
Vinäger 4.0 msk 1%
Dijonsenap ¤ 1.0 msk 1%
Jungfruolja oliv (extra virgin) 1.0 dl 24%
Havssalt 0%
Kockskolan:
Läs om GI-metoden > Äts ej
Läs om GB/GBR > Äts ej
Läs om GI-bluffen? > Äts ej
Kock: Lauritzon & Davidsson
Tillagning
- Skär lax i mindre bitar. Blanda hummerfond, vin, crčme fraiche, grädde och senap i en låg vid kastrull. Låt koka ihop. Lägg i fisken. Sjud i 10 minuter.
- Tillsätt hackad dill och rom. Smaka av med salt och peppar.
- Skala och skiva schalottenlök tunt. Lägg i en liten skål. Häll på vinäger. Låt stå 10-15 minuter.
- Dra loss alla mörkgröna blad i frisésallad och kasta, för de är bittra. Skär sedan loss alla gulvita blad. Skölj i iskallt vatten med gräslök och körvel. Torka på en handduk. Lägg i en stor salladsskål.
- Koka bönor i saltat vatten 1 minut. Låt rinna av. Lägg i salladsskålen. Bryt av romansallad. Skär i bitar. Lägg i skålen.
- Ta upp löken ur vinägern. Strö över salladsbladen.
- Skala och hacka vitlök fint. Häll vinäger i en skål. Tillsätt senap, vitlök och en nypa salt. Vispa sedan i olja tills dressingen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Rör om. Servera genast.
Kockens kommentar
GI 1 = mycket lågt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta GI-värde. Läs mer om GI, se länkar i ingredienslistan.Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Lax från Jörn (GI-recept)
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan