Fotograf/bild: Film: PostHarvest Technologies, iceberg
Isbergsallat
(isbergssallat, issallat, isbergssallad)
Latin: Lactuca sativa var. capitata
iceberg lettuce, crisphead lettuce
laitue de iceberg, batavia américaine
lattuga iceberg
Eisbergsalat
lechuga iceberg
Isbergsallat (förr benämnd issallat) är biologiskt en krispig variant av arten Trädgårdssallat och en sortvariant av Egentlig huvudsallat (läs mer > Huvudsallat). En fransk fröfirma introducerade isberg i slutet av 1700-talet. Namnet fick den efter att en amerikansk fröfirma vid namn "Iceberg" införde sorten till USA år 1894. Det finns olika sortvarianter. Isberg har ett hårt knutet huvud med kraftiga, frasiga blad, som sitter mycket tätt tillsammans. De inre bladen är ljusgula till färglösa. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt i butik: Huvud 600 gram (500-700 gram).
- Smak: Saftiga krispiga blad med mild smak.
- Alternativ vara: Plocksallat, huvudsallat.
- Försäljning/säsong: Året runt i butik. Svenskodlad slutet juni - oktober.
- Förvaras i kylskåp 1-8ºC. Hållbarheten är god, upp till 2 veckor. Mindre känslig för uttorkning än huvudsallat.
Näring: Isbergssallat är mindre näringsrik, vattnigare och mindre vitaminrik enär bladen inte utsätts för solljus på samma sätt som öppna salladshuvuden.
Odla: Isbergssallad är den kommersiellt mest odlade och sålda sallatssorten av Trädgårdssallat (läs mer > Produktion sallat). Den är lite svårare att odla och känslig för angrepp av mikroorganismer. Isberg trivs i mullrik, fuktighetsbevarande och väldränerad jordmån i soligt till halvskuggigt läge. Direktsås i april-juli för skörd mitten juni-september. Läs mer > Odla isbergssallat.
SÅ ANVÄNDS ISBERGSSALLAT
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.
Vanligtvis används isbergssallat rå och utgör en perfekt stomme för blandsallader. Den kan förvällas (kokas mycket hastigt) och serveras ljummen. Det är den vanligast använda sallatssorter och ingår tillsammans med romansallat i klassisk Caesarsallad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Isbergsallat
Det finns 26 recept med Isbergsallat
-
Tortillas med jätteräkor
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ceviche med fisk och skaldjur
Tid: 50 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Taco med köttfärs i tacoskal
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sallad med gravad lax
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Club sandwich - aristokratisk kycklingmacka
Tid: 15 min (+ 20 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade Buffalo Wings - grillade kycklingvingar
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pitabröd med kyckling
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kryddig kyckling med kakao- och apelsinsallad
Tid: 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Wraps med fisk
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Grönsallad helt enkelt
Tid: 7 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan