(isbergssallat, issallat, isbergssallad)
Latin: Lactuca sativa var. capitata
iceberg lettuce, crisphead lettuce
laitue de iceberg, batavia américaine
lattuga iceberg
Eisbergsalat
lechuga iceberg
Isbergsallat (förr benämnd issallat) är biologiskt en krispig variant av arten Trädgårdssallat och en sortvariant av Egentlig huvudsallat (läs mer > Huvudsallat). En fransk fröfirma introducerade isberg i slutet av 1700-talet. Namnet fick den efter att en amerikansk fröfirma vid namn "Iceberg" införde sorten till USA år 1894. Det finns olika sortvarianter. Isberg har ett hårt knutet huvud med kraftiga, frasiga blad, som sitter mycket tätt tillsammans. De inre bladen är ljusgula till färglösa. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS ISBERGSSALLAT
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.
Vanligtvis används isbergssallat rå och utgör en perfekt stomme för blandsallader. Den kan förvällas (kokas mycket hastigt) och serveras ljummen. Det är den vanligast använda sallatssorter och ingår tillsammans med romansallat i klassisk Caesarsallad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05