Ängssyra

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ängssyra

(ängssyra, surblad = syrlig örtbladkrydda, lappsyra, fjällängssyra)

Latin: Rumex rugosus, Rumex acetosa

Engelsk översättning sorrel = tart herb

Fransk översättning oseille = herbe acidulée

Italiensk översättning acetosa = erba acida

Tysk översättning Sauerampfer = saures Kraut

Spansk översättning acedera = erba acida

Ängssyra tillhör släkte skräppor och syror inom familj slideväxter. Det är en upp till metern hög ört med ganska breda pillika blad och ganska små rödaktiga blommor i klasar. Arten växer vild på ängsartade marker, i lövskogar och på vägkanter. Arten Rumex acetosa är allmän i hela Sverige. Samernas "juobmo" är renmjölk kokad med ängssyra för att ge längre hållbarhet.

  • Smak: Ängssyra kallas ibland surblad, då den har starkt syrlig smak. Den syrliga smaken skapas av oxalsyra, som finns i växten. R. acetosa har kraftigare smak än R. rugosus.  
  • Alternativ vara: Citronmeliss, citronskal eller citronjuice.
  • Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i handeln i form av lösvikt eller i kruka.
  • Förvaring: Knippen förvaras svalt. Hållbar någon vecka.

Hälsa: Oxalsyra kan utgöra en belastning för njurarna.


SÅ ANVÄNDS ÄNGSSYRA

Ängssyra används färsk som grönsak eller torkad som kryddört. Den mildare sorten (Rumex rugosus) är bäst till sallad. Späda blad från de starkare (Rumex acetosa) passar som krydda i såser, soppor, till fisk, eller i marinader.

Potage Germiny
är en ängssyresoppa tillägnad greven av Germiny av den franske 1800-talskocken Adolphe Dugléré (se dito). F
inhackad gul lök fräses mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt strimlad ängssyra och låt den mjukna. Tillsätt kycklingbuljong och låt sjuda en kort stund. Vispa upp äggulor, blanda med grädde och vispa ner i kastrullen. Soppan får inte koka, bara sjuda. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Serveras het eller kall.

Läs mer

Adolphe Dugléré 1805-1884

Bild: Odling ängssyra

Recept med Ängssyra

Det finns 2 recept med Ängssyra