
Perilla
(perilla = färsk eller torkad örtbladkrydda, shiso, silam)
Latin: Perilla frutescens
shiso, beefsteak plant, purple mint, chinese basil, wild coleus = herb, fresh or dried leaves
shiso, perilla = herbe, feuilles fraîches ou séchées
perilla, shiso = erba, foglie fresche o secche
Verwendeter Pflanzenteil, Perilla, Shiso = Kraut, frische oder getrocknete Blätter
perilla, shiso = hierba, hojas frescas o secas
Perilla, i Japan kallad shiso och i Indien samt Nepal för silam, är en örtkrydda gränsade till att vara en sallat och släkt med mynta. Det finns grön och röd-violett perilla och det är de taggiga bladen som främst används, men även fröna. Ibland benämns örtkryddan något missvisande för purple mint, chinese basil och wild coleus. Perilla växer och odlas i de asiatiska länderna från Myanmar (Burma) till Japan.
- Smak: Smaken är lätt sötaktig, kryddigt som en blandning av koriander, citron och kummin, lite curryaktig.
- Alternativ vara: Koriander.
- Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i butik. Säkrast hittar man den i asiatiska butiker.
- Förvaring: Färsk förvaras svalt gärna i vattenglas. Kort hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS PERILLA
Bladen och fröna används i det asiatiska köket, i synnerhet i Japan, Korea och södra Kina. Den röda används främst i fiskgrytor i södra Kina. Den gröna är vanligare i det japanska och koreanska köket. Japanerna äter grön shiso till sashimi. Koreanerna använder örten i marinad tillsammans med röd chili och sojasås.
Recept med Perilla
Det finns 1 recept med Perilla
-
Misosoppa med morot och blomkål
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan