
Fotograf/bild: Hällnäs Handelsträdgård *
Snittselleri
(snittselleri, persiljeselleri, (bladselleri) = förädlad blekselleri med mildare smak)
Latin: Apium graveolens var. secalinum
celery leaves = processed celery herb with milder taste
feuilles de céleri = herbe de céleri transformée avec un goût plus doux
foglie di sedano = erba di sedano lavorata con un gusto più delicato
Schnittsellerie = verarbeitetes Selleriekraut mit milderem Geschmack
hojas de apio = hierba de apio procesada con un sabor más suave
Snittselleri (bladselleri) är biologiskt en sortvariant av arten selleri (läs mer > Selleri, stjälkselleri). Det är en lågväxt sort med mjällare konsistens och mildare smak än stjälkselleri. Utseendet är snarlikt körvel. Kallas ofta bladselleri vilket egentligen är ett annat namn på stjälkselleri. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.
- Smak: Smakar som mild blekselleri.
- Alternativ vara: Blekselleriblad, persilja, sellerifrön.
- Försäljning/säsong: Förekommer sparsamt till försäljning i dagligvaruhandeln. Bäst är att odla själv.
- Förvaring: Förvaras bäst i sin kruka. Knippen förvaras i vattenglas eller i kylsval och är hållbar cirka en vecka.
Odla: Snittselleri odlas på liknande sätt som blekselleri. Selleri trivs på solig plats i lucker, mull- och kalkrik jord. Den bör förkultiveras innomhus i mars-april för att få tidig skörd. Den vill ha jämn tillgång på vatten för att bladen skall få den rätta smaken. Skörda efter behov. Kan med fördel odlas i kruka innomhus. Läs mer > Odla snittselleri.
SÅ ANVÄNDS SNITTSELLERI
Snittselleri används på samma sätt som persilja i sallader eller som garnityr och som smaksättare i soppor, grytor och wokrätter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10