
Fotograf/bild: Film: Lego Plant, antemoya, bild: entrefolahas
Atemoya
(atemoya = en hybrid mellan sockerannona och kirimoja )
Latin: Annona × atemoya, Annona squamosa × Annona cherimola
atemoya = a hybrid between sugar apple and cheremoya
atemoya = un hybride entre attier et chérimole
atemoya = un ibrido tra annona squamosa e cirimoia
Atemoya = eine hybrid zwischen Zimptapfel und Cherimoya
atemoya = un híbrido entre anón y chirimoya
- Biologi: Sammansatt frukt (läs mer > Matbiologi frukt).
- Ursprung: Florida, USA 1908.
- Form, vikt: Frukten är rund-oval eller hjärtformad 5-10 centimeter lång och kan väga över 2 kilo. Den består av många sammanväxta små frukter vilket ger en ojämn yta med rundovala utbuktningar. Vikt 200-450 g/st.
- Skal/färg: Skalet är cirka 3 mm tjockt och knöligt. Färgen är ljusgrön med lätt blå nyans och ärtgrön med bruna fläckar som mogen.
- Fruktkött: Moget fruktköttet är vitt med krämig konsistens och samtidigt ganska fast. Måttligt saftighet. Inbäddat i köttet finns oätliga mörka kärnor.
- Mognad: Sommar och höst. Annonafrukter är klimakterisk frukt, arom, sötma och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Smakrikt, milt söt med syrliga undertoner.
- Alternativ vara: Kirimoja eller andra annonafrukter, päron.
- Förvaring/hållbarhet: svalt 12-14°C, ej i lägre temperatur. Kort hållbarhet, några dagar.
Odling: Atemoya klarar lite lägre temperatur än sockerannona och kan odlas i varmare temperade områden. De pollinerar dock sämre varför odlade vanligen befruktas för hand. Frukten odlas numera på många platser runt om i världen och är särskilt uppskattad på Taiwan där den kallas Pineapple sugar apple, i Brasilien en sort benämnd Thompson och i Israel varianten Gefner.
Hälsa: Atemoya liksom andra annonaväxter innehåller nervgiftet annonacin, särskilt i fröna. Långvarigt frekvent intag av till exempel blad i form av te har visat på hjärnskador liknande Parkinsons sjuka. Konsumtion av fröna bör undvikas. Läs mer > Annonafrukter.
SÅ ANVÄNDS ATEMOYO
Fruktköttet äts utan skal och kärnor, naturell som frukt eller i dessert. Passar tillsammans med annan frukt och glass. Kan mosas till sås och pressas till juice.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11