Sockerannona

Fotograf/bild: Film: Truly Tropical, sugar apples

Sockerannona

(sockerannona, sockeräpple, kaneläpple = tropisk annonafrukt)

Latin: Annona sqamosa

Engelsk översättning sugar apple, sweetsop = tropical annona fruit

Fransk översättning attier, pommier cannelle = fruit tropical de anones

Italiensk översättning Annona squamosa = frutto tropicale della annona

Tysk översättning Zimtapfel, Rahmapfel, Süßsack, Zuckerapfel, Rahm-Annone = tropische Annonafrucht

Spansk översättning anón, anona, saramuyo, fruta riñón = fruta tropical del annona

Sockerannona (Annona sqamosa) är en art i Annonasläktet (läs mer > Annonafrukter). Den är hemmahörande i Mellanamerika och norra Sydamerika där den växer vild och odlas i stor omfattning. Det är ett litet grönt träd eller buske 3-8 meter högt. Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "Truli Tropical" under bilden ovan. 
  • Biologi: Sammansatt frukt (läs mer > Matbiologi frukt).
  • Ursprung: Cetralamerika och/eller Sydamerika.
  • Form, vikt: Frukten är rund-oval, hjärtformad vid riklig pollinering, 5-10 centimeter stor. Frukten består av många sammanväxta små frukter vilket ger en ojämn yta med rundovala utbuktningar. Vikt 100-250 gram/styck. 
  • Skal/färg: Grön-brunt eller lila-rött tjockt skal. Ytan är knölig. 
  • Fruktkött: Moget fruktköttet är krämvitt eller ljusgult med krämig konsistens liknande päron och uppdelat i klyftor. Måttligt saftighet. Inbäddat i köttet finns mörka 1,5 centimeter stora tillplattade kärnor.
  • Mognad: Året om. Annonafrukter är klimakterisk frukt, arom, sötma och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Smakrikt, söt med syrliga undertoner och smak av vanilj. 
  • Alternativ vara: Andra annonafrukter, päron.
  • Förvaring/hållbarhet: svalt 12-14°C, ej i lägre temperatur. Kort hållbarhet, några dagar.
Odling: Sockerannona är den mest odlade annonafrukten. Den tolererar ett tropiskt låglandsklimat bättre än sin nära släkting kirimoja (se dito). Trivs bäst i 25-40°C på sommaren i fuktigt klimat och över 15°C under vinterperioden. Till Asien fördes frukten på 1500-talet och odlas numera i tropiska Sydostasien i länder som Bangladesh, Thailand, Taiwan, Indonesien, Filipinerna och sydöstra Kina. Odlas även i tropiska Afrika, Australien och i Kalifornien i USA.

Hälsa: Sockerannona liksom andra annonaväxter innehåller nervgiftet annonacin, särskilt i fröna. Långvarigt frekvent intag av till exempel blad i form av te har visat på hjärnskador liknande Parkinsons sjuka. Konsumtion av fröna bör undvikas. Läs mer > Annonafrukter.


SÅ ANVÄNDS KIRIMOJA

Fruktköttet äts utan skal och kärnor, naturell som frukt eller i dessert. Passar tillsammans med annan frukt och glass. Kan mosas till sås och pressas till juice.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer

Annonafrukter

Matbiologi frukt

Om frukt och bär

Kirimoja