
Fotograf/bild: Film: Truly Tropical, sugar apples
Sockerannona
(sockerannona, sockeräpple, kaneläpple = tropisk annonafrukt)
Latin: Annona sqamosa
sugar apple, sweetsop = tropical annona fruit
attier, pommier cannelle = fruit tropical de anones
Annona squamosa = frutto tropicale della annona
Zimtapfel, Rahmapfel, Süßsack, Zuckerapfel, Rahm-Annone = tropische Annonafrucht
anón, anona, saramuyo, fruta riñón = fruta tropical del annona
- Biologi: Sammansatt frukt (läs mer > Matbiologi frukt).
- Ursprung: Cetralamerika och/eller Sydamerika.
- Form, vikt: Frukten är rund-oval, hjärtformad vid riklig pollinering, 5-10 centimeter stor. Frukten består av många sammanväxta små frukter vilket ger en ojämn yta med rundovala utbuktningar. Vikt 100-250 gram/styck.
- Skal/färg: Grön-brunt eller lila-rött tjockt skal. Ytan är knölig.
- Fruktkött: Moget fruktköttet är krämvitt eller ljusgult med krämig konsistens liknande päron och uppdelat i klyftor. Måttligt saftighet. Inbäddat i köttet finns mörka 1,5 centimeter stora tillplattade kärnor.
- Mognad: Året om. Annonafrukter är klimakterisk frukt, arom, sötma och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Smakrikt, söt med syrliga undertoner och smak av vanilj.
- Alternativ vara: Andra annonafrukter, päron.
- Förvaring/hållbarhet: svalt 12-14°C, ej i lägre temperatur. Kort hållbarhet, några dagar.
Hälsa: Sockerannona liksom andra annonaväxter innehåller nervgiftet annonacin, särskilt i fröna. Långvarigt frekvent intag av till exempel blad i form av te har visat på hjärnskador liknande Parkinsons sjuka. Konsumtion av fröna bör undvikas. Läs mer > Annonafrukter.
SÅ ANVÄNDS KIRIMOJA
Fruktköttet äts utan skal och kärnor, naturell som frukt eller i dessert. Passar tillsammans med annan frukt och glass. Kan mosas till sås och pressas till juice.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11