Guava

Fotograf/bild: Film: California Gardening, guava

Guava

(guava, guajava = tropisk frukt från Karibien och Sydamerikan)

Latin: Psidium guajava

Engelsk översättning guave, common guava, yellow guava, apple guava = tropical fruit from the Caribbean and South America

Fransk översättning goyave, goyavier = fruits tropicaux des Caraïbes et de Amérique du Sud

Italiensk översättning guaiava, guava, guayaba = frutti tropicali dei Caraibi e del Sud America

Tysk översättning Echte Guave, Guava, Guajave. Guayaba, Goiaba = Tropenfrucht aus der Karibik und Südamerika

Spansk översättning guayaba, arasá, arazá = fruta tropical del Caribe y América del Sur

Guavaslätet (Psidium) är ett släkte inom familj Myrtenväxter hemmahörande i Mexiko, Västindien och norra Sydamerika, samt i vissa delar av tropiska Afrika. Antalet arter är omdiskuterat, upp till ett 100-tal. Ur gastronomisk synpunkt är det främst arten Guava som är intressant. Till familjen hör även arter som feijoa och jackfrukt liksom kryddnejlika, kanel och muskot (läs mer >Matbiologi frukt).

Guava är 
ett buskartat ständigt grönt träd 2,5 till 10 meter högt, som är hemmahörande i det tropiska Amerika. Blommorna är stora, vita och väldoftande. Släktskapet med kryddväxterna märker man av på att guava har stark arom. Trädet ger rikligt med frukt. Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "California Garden" under bilden ovan.

  • Biologi: Bär ( läs mer > Matbiologi).
  • Ursprung: Tropiska Mellan- och Sydamerika.
  • Form, vikt: Frukten är äppel- eller päronformad. Kan vara liten som en aprikos eller stor som en grapefrukt.
  • Skal/färg: Skalet är tunt, slätt eller knöligt och varierar i färg från gul-grönt till ljusrött, ibland med svarta fläckar vid mognad. Stark doft.
  • Fruktkött: Vitt, ljusgult eller rosa-rött fruktkött. Köttet är saftigt, fast närmast skalet och mjukt i mitten. Lätt grynig konsistens och frukten innehåller 100-tals små hårda kärnor. Vill man undvika dem kan man mosa och passera fruktköttet. Det finns kärnfattiga sorter numera. 
  • Mognad: Västindien december-januari, Östafrika och Indien i november-februari.  Guava är en semi-klimakterisk frukt, arom och mjukhet utvecklas efter skörd men inte sötma. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Mogen frukt är smakrik och friskt söt-syrlig påminnande om päron och jordgubb. Medel sockerhalt (7%), medel syra (1%). Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara: Feijoa.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande utanför odlingsområdena. Transportkänslig.
  • Förvaring/hållbarhet: Runt 13°C. Cirka 3 veckor i svalt utrymme.

Varianter: Det finns ett 100-tal varianter varav Pear of India ("indiskt päron", indiskt = västindiskt) är den mest förekommande. Det är stort som ett hönsägg och odlas i Brasilien och Västindien. I filmen (länk under bilden) presenteras sorter benämnda Mexican white, Ruby red och White Arabian. I Kina odlar man en valnötsstor variant kallad Strawberry Guava. 

Odling
: Guava odlas i tropiska, subtropiska och i varmare tempererade områden. Det är relativt lättodlat och motståndskraftig mot insekter och svampangrepp.

Hälsa: Guava är ovanligt rik på C-vitamin (1 g/100 g) vilket är koncentrerat på insidan av skalet. Inom naturmedicin ansedd bra mot diverse sjukdomar utan vetenskapliga belägg. 


SÅ ANVÄNDS GUAVA

Frukten äts rå utan skal och kärnor, i fruktsallad, eller som smaksättare av glass, sås, mjölk- och fruktdrinkar. Smaksätts i Asien med socker och kanel. Av guava görs marmelad/gelé (guavapasta, guavaost) som i Brasilien skivas till dessert serverad med getmjölk. Guava läggs in i sockerlag och äts även varm. Växten används i schampoo för sin angenäma dofts skull. Skalet är rikt på tanniner och har använts till garvning av skinn.  Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-12

Läs mer

Om frukt och bär

Matbiologi frukt

Fruktsmak

Recept med Guava

Det finns 1 recept med Guava