Ljus- och mörkbrunt muscovadosocker

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Muscovadosocker

(muscovadosocker, muskovadosocker = oraffinerat eller delvis raffinerat rörsocker med hög eller medel andel melass, jaggery = klassisk indisk socker)

Engelsk översättning muscovado sugar = unrefined or partially refined cane sugar with a high or medium proportion of molasses

Fransk översättning sucre de muscovado = sucre de canne brut ou partiellement raffiné avec une élevée ou moyenne de mélasse

Italiensk översättning zucchero muscovado = zucchero di canna non raffinato o parzialmente raffinato con melassa alta o media

Tysk översättning Muscovado Zucker = unraffinierter oder teilraffinierter Rohrzucker mit hohem oder mittlerem Melassegehalt

Spansk översättning azúcar muscovado = azúcar de caña sin refinar o parcialmente refinado con una melaza alta o media

Muscovadosocker (portugisiska: muskovado = oraffinerat) är ett mörkbrunt oraffinerat sockerrörssocker med hög andel melass, eller delvis raffinerat ljusbrunt socker med medel melassandel (läs mer > Så framställs socker). Oraffinerat är snarlikt det första framställda kristallsockret i Indien (läs mer > Sockrets historia). Det är ett fuktigt, klibbigt socker med små kristaller. Största producent är Indien (~60%) följt av Colombia, Myanmar, Pakistan, Brasilien och Bangladesh. Läs mer > Brunsocker. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram.
  • Smak: Smakrikt. Den mörka sorten har kryddig, stark melassmak med inslag av lakrits eller ingefära. Den ljusa varianten har mildare fyllig smak av kola.
  • Alternativ vara: Annat brunsocker, mörk eller ljus sirap. Honung.
  • Försäljning: Ljust och mörkt förekommer till och från i butik.
  • Förvaras bäst kallt i tättslutande burk. Öppnad förpack­ning klumpar sig snabbt och blir hårt i rumstemperatur.

Tillverkning: Muscovadosocker framställs på tre sätt.

  • Klassisk metod (jaggery) är en indisk svart sirap. Till skillnad från melassirap görs den på klassisk tillverkad muscovadosocker, det vill säga kristalliserat socker med melass. Läs mer > Muscovadosocker.: Pressad sockersav kokas tills massan börjar kristallisera varefter den avkyls med skärande omrörning med stor träslev (klassisk indisk metod), eller att trampa massan med fötterna (används i Afrika). Ingående mängd melass är hög. 
  • Centrifugering: I slutet av 1700-talet uppfanns centrifugen som kunde separera melassen från sockermassan, varvid man får en renare (ljusare) socker. Läs mer > Så framställs socker.
  • Modern teknik i stora sockerraffinaderier.

Hälsa/näring: Sockret är rikare på B-vitamin och mineraler än vitt socker. Det finns en övertro på brunsockers hälsoeffekter och i grunden gäller samma "ohälsa" för brunsocker som för vanligt socker.


SÅ ANVÄNDS MUSCOVADOSOCKER

Muscovadosocker  används till desserter gärna ihop med choklad, till glass, brödbak och kakor, eller som smaksättare av fruktsallad, filmjölk, mjölkdrinkar, dressing, såser, marinader etcetera. Den ljusa passar speciellt bra till fruktsallader, kompotter och småkakor. Den mörka gör sig väl i chokladdesserter och dito sås, i glass och som sötma i viltsåser. Används lokalt för framställning av rom.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Om socker

Brunsocker

Farinsocker

Demerarasocker

Så framställs socker

Sockrets historia

Svart sirap

Läs mer

Recept med Muscovadosocker

Det finns 10 recept med Muscovadosocker