Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 330
 
    
                Kcal / portion: 446
 
    
                GBR (GI) / port: 11
Recept: 5356 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Körsbär 1.0 liter 7%
eller 600.0 gram %
Syltsocker 5.0 dl 35%
Skal av lime 1.0 styck 0%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Pajdeg:
Vetemjöl 4.5 dl 18%
Rörsocker strö Fairetrade 1.0 dl 5%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Smör kallt 225.0 gram 31%
Äggula ekologisk 2.0 styck 2%
Ägg till pensling 1.0 styck 1%
Springform 22-26 cm > Äts ej
Tillbehörsalternativ:
Kockskolan:
Om körsbär > Äts ej
Om pajer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Skölj av bären och kärna ur till exempel med hjälp av ett gem. Läs mer > Om körsbär.
- Sylt: Lägg bären i en kastrull. Tillsätt syltsocker, vaniljsocker och limeskal. Låt småkoka på medelhög värme i 5-8 minuter. Låt svalna helt.
- Pajdeg:: Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål eller matberedare. Tillsätt tärnat kallt smör. Knåda samman till en deg med fingrarna eller i maskin. Tillsätt äggulor och knåda till en slät deg.
- Platta till 2/3-delar av degen och slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter. Gör detsamma med resterande tredjedel.
- Förvärm ugnen till 175°C på över- och undervärme.
- Kavla ut den stora degen till 0,5 centimeter tjock och klä pajformen med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Fyll pajformen med körsbärssylten.
- Kavla ut den lilla degen tills den är 0,5 cm tjock och lägg den över pajen. Tryck till längs med kanten så de olika degkanterna sammanfogas. Skapa runda lufthål i pajen till exempel med en tyll och plocka bort "deghålen".
- Pensla pajen med ägg uppvispat med en gaffel.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
- Servera tårtan med glass eller vispad grädde.
Kockens kommentar
Körsbär är av två slag, dels sötkörsbär (bigarråer, hjärtkörsbär), dels surkörsbär (klarbär, moreller). Med de förstnämnda får man en mycket söt paj, medan surkörsbären ger söt-sur paj. Läs mer > Om körsbär.Alternativ
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Körsbärspaj
- 
                
                    Klassisk äppelpajTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpajTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårtaSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Amerikansk stor äppelpajTid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Äppelpaj med bovete och hasselnötterTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Äppelpaj med romrussinTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Äpple och päroncrustade med syrliga russinTid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian 
- 
                
                    Plommonpaj med mandelmassaTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårtaTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bärpaj - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    