Körsbärspaj

Foto: Dansukker ¤

Körsbärspaj

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Körsbär

1.0 

liter

eller

600.0 

gram

Syltsocker

5.0 

dl

Skal av lime

1.0 

styck

Vaniljsocker

1.0 

tsk

 

Pajdeg:

 

Vetemjöl

4.5 

dl

Rörsocker strö Fairetrade

1.0 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Smör kallt

225.0 

gram

Äggula ekologisk

2.0 

styck

Ägg till pensling

1.0 

styck

Springform 22-26 cm >

 

 

 

Tillbehörsalternativ:

 

Vispad grädde

 

 

 

Kockskolan:

 

Om körsbär >

 

 

Om pajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 330

Kcal / portion: 446

GBR (GI) / port: 11

Recept: 5356 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 135 gram)

Ingredienser

Visa:

Körsbär 1.0 liter 7%

eller 600.0 gram %

Syltsocker 5.0 dl 35%

Skal av lime 1.0 styck 0%

Vaniljsocker 1.0 tsk 0%

 

Pajdeg:

Vetemjöl 4.5 dl 18%

Rörsocker strö Fairetrade 1.0 dl 5%

Vaniljsocker 1.0 tsk 0%

Smör kallt 225.0 gram 31%

Äggula ekologisk 2.0 styck 2%

Ägg till pensling 1.0 styck 1%

Springform 22-26 cm > Äts ej

 

Tillbehörsalternativ:

Vispad grädde 0%

 

Kockskolan:

Om körsbär > Äts ej

Om pajer > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Skölj av bären och kärna ur till exempel med hjälp av ett gem. Läs mer > Om körsbär.
  2. Sylt: Lägg bären i en kastrull. Tillsätt syltsocker, vaniljsocker och limeskal. Låt småkoka på medelhög värme i 5-8 minuter. Låt svalna helt.
  3. Pajdeg:: Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål eller matberedare. Tillsätt tärnat kallt smör. Knåda samman till en deg med fingrarna eller i maskin. Tillsätt äggulor och knåda till en slät deg. 
  4. Platta till 2/3-delar av degen och slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter. Gör detsamma med resterande tredjedel. 
  5. Förvärm ugnen till 175°C på över- och undervärme.  
  6. Kavla ut den stora degen till 0,5 centimeter tjock och klä pajformen med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Fyll pajformen med körsbärssylten.
  7. Kavla ut den lilla degen tills den är 0,5 cm tjock och lägg den över pajen. Tryck till längs med kanten så de olika degkanterna sammanfogas. Skapa runda lufthål i pajen till exempel med en tyll och plocka bort "deghålen".
  8. Pensla pajen med ägg uppvispat med en gaffel. 
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. 
  10. Servera tårtan med glass eller vispad grädde.

Kockens kommentar

Körsbär är av två slag, dels sötkörsbär (bigarråer, hjärtkörsbär), dels surkörsbär (klarbär, moreller). Med de förstnämnda får man en mycket söt paj, medan surkörsbären ger söt-sur paj. Läs mer > Om körsbär.

Alternativ

Enkel körsbärspaj

Äkta vaniljsås

Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer

Liknande recept som Körsbärspaj