(muscovadosocker, muskovadosocker = oraffinerat eller delvis raffinerat rörsocker med hög eller medel andel melass, jaggery = klassisk indisk socker)
muscovado sugar = unrefined or partially refined cane sugar with a high or medium proportion of molasses
sucre de muscovado = sucre de canne brut ou partiellement raffiné avec une élevée ou moyenne de mélasse
zucchero muscovado = zucchero di canna non raffinato o parzialmente raffinato con melassa alta o media
Muscovado Zucker = unraffinierter oder teilraffinierter Rohrzucker mit hohem oder mittlerem Melassegehalt
azúcar muscovado = azúcar de caña sin refinar o parcialmente refinado con una melaza alta o media
Muscovadosocker (portugisiska: muskovado = oraffinerat) är ett mörkbrunt oraffinerat sockerrörssocker med hög andel melass, eller delvis raffinerat ljusbrunt socker med medel melassandel (läs mer > Så framställs socker). Oraffinerat är snarlikt det första framställda kristallsockret i Indien (läs mer > Sockrets historia). Det är ett fuktigt, klibbigt socker med små kristaller. Största producent är Indien (~60%) följt av Colombia, Myanmar, Pakistan, Brasilien och Bangladesh. Läs mer > Brunsocker. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Tillverkning: Muscovadosocker framställs på tre sätt.
Hälsa/näring: Sockret är rikare på B-vitamin och mineraler än vitt socker. Det finns en övertro på brunsockers hälsoeffekter och i grunden gäller samma "ohälsa" för brunsocker som för vanligt socker.
SÅ ANVÄNDS MUSCOVADOSOCKER
Muscovadosocker används till desserter gärna ihop med choklad, till glass, brödbak och kakor, eller som smaksättare av fruktsallad, filmjölk, mjölkdrinkar, dressing, såser, marinader etcetera. Den ljusa passar speciellt bra till fruktsallader, kompotter och småkakor. Den mörka gör sig väl i chokladdesserter och dito sås, i glass och som sötma i viltsåser. Används lokalt för framställning av rom.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10