raw sugar
sucre brut, sucre cristallisé
canna grezzo, zucchero non raffinato
roher Zucker, Kristallzucker
azúcar crudo
Råsocker är en mellanprodukt vid framställning av "rent", vitt socker från sockerbetor eller sockerrör. Det finns torra varianter till exempel demerarasocker och fuktiga/klibbiga som muscovadosocker. Farinsocker finns både som torrt och klibbigt. De klibbiga är mer ursprungliga och de torra är tvättade, mer förädlade sorter (läs mer > se högerkolumnen). Råsocker kristalliserar lätt och kallas ibland "kristallsocker" (läs mer > Kandera, kristallisera). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 75 g. 100 g = 1,3 dl.
- Smak: Råsocker är smakrikare än vanligt vitt socker och har lätt kryddig smak.
- Alternativ vara: Vitsocker och andra sötningsmedel.
- Försäljning/säsong: Säljs året om.
- Förvaring: Råsocker är ursprungligt ett fuktigt socker som snabbt torkar och blir hårt i rumstemperatur. Torrt råsocker framställs med hjälp av klumpförebyggande medel. Förvaras torrt, gärna svalt.
Hälsa/näring: Råsocker är rikare på B-vitamin och mineraler och anses inom hälsokostbranchen allmänt som naturligare och nyttigare. Det finns en övertro på råsockers hälsoeffekter. De kemiska skillnaderna är små och i grunden gäller samma "ohälsa" för råsocker som för vanligt socker. Nyttigheterna har som regel marginell effekt.
SÅ ANVÄNDS RÅSOCKER
Råsocker kan användas som vanligt socker och med fördel när smakrikare socker önskas.
Tips: Råsocker som får stå en längre tid blir till en hård klump. Lägg sockret i en skål, lägg på fuktig duk och en tallrik över. Ställ in klumpen en kort stund i micron. Finfördela sedan sockret med fingrarna.
Läs mer
Recept med Råsocker
Det finns 116 recept med Råsocker
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad äppelpaj modell McDonald´s
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Iskall tomatsoppa med blekselleri
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillade vattenkastanjer (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Mjuk kardemummakaka med lingon
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Portvinsgratinerade fikon med pepparkaksströ
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vårrullar med köttfärs
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rödkålssallad
Tid: 1 tim 10 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan