Strö- och vitsocker (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vitsocker

(1. strösocker 2. bitsocker, sockerbitar)

Engelsk översättning 1. caster sugar, granulated sugar (finkornigare) 2. lump sugar, cube sugar

Fransk översättning 1. sucre granulé, sucre semoule, sucre fin, sucre en poudre 2. sucre en morceaux, sucre en cube, sucre moulé

Italiensk översättning 1. zucchero in polvere, zucchero semolato 2. zucchero a quadretti, zollette di zucchero

Tysk översättning 1. Streuzucker, Würfelzucker 2. Würfelzucker

Spansk översättning 1. azúcar molido 2. azúcar en terrones

Vitsocker (kristallsocker, sackaros), i allmänt tal kallat socker, framställs (raffineras, läs mer > Raffinera) ur sockerrör eller betsocker. Vitsocker finns i form av strösocker och bitsocker.

Franskt socker:  1. Sucre granulé = strösocker. Semoule = (fin-)kornigt (ett mellanting mellan vanligt socker och florsocker). Sucre fin och sucre en poudre = finsiktat strösocker (inte pudersocker), 2. morceaux/cube = bit, moulé = "modulerad".

  • Vikt/omvandling: 1 dl strösocker = 90 gram. 100 gram =1,1 dl. 1 msk = 14 gram, 1 tsk = 4,7 gram.
    En hård sockerbit = 4 gram, lättsmält = 3 gram. 4 sockerbitar = 1 msk strösocker. 25 st = 1 dl strösocker.
    1 dl strösocker + 1 dl vatten = 1,5 dl.
  • Smak: Mycket sött. Vitsocker utgör smaknorm som all annan sötma jämförs med. Socker minskar upplevelsen av sälta och beska.
  • Alternativ vara: Andra naturliga och syntetiska sötningsmedel.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om.
  • Förvaras torrt. Mycket lång hållbarhet.

Socker ur betor framställs genom att betorna skärs i bitar och urvattnas i varmt vatten, varefter råsaften renas och indunstas i två omgångar för att slutligen centrifugeras för att avskilja sockerkristallerna. Proceduren upprepas flera gånger för att få ut mer socker. Biprodukter vid sockertillverkning är betmassa och melass, som används som foder till kor och hästar.

Socker ur sockerrör framställs genom att rören krossas och pressas så att råsaften kommer fram, eventuellt även genom extraktion. I övrigt i princip på samma sätt som för betsocker.

Råsocker: Mellanprodukt vid sockerframställning benämns råsocker, t.ex. farin- och muscovadosocker. Se Råsocker.


SÅ ANVÄNDS VITSOCKER


Vitsocker är världens ledande sötningsmedel och används i matlagning och till desserter.

Läs mer

Råsocker

Raffinera

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Vitsocker

Det finns 724 recept med Vitsocker