 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Film: Allrecipes, dried tomatoes
Torkade tomater
(torkade tomater, soltorkade tomater)
                 dried tomatoes, sun-dried tomatoes
                dried tomatoes, sun-dried tomatoes
              
                 tomates séchées, tomates séchées au soleil
                tomates séchées, tomates séchées au soleil 
              
                 pomodori secchi, pomodori secchi al sole
                pomodori secchi, pomodori secchi al sole
              
                 getrocknete Tomaten, sonnengetrocknete Tomaten
                getrocknete Tomaten, sonnengetrocknete Tomaten
              
                 tomates secos, tomates secados al sol
                tomates secos, tomates secados al sol
              
                Grupper inom
                Tomater:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Torkade tomater (soltorkade tomater) är tomater som skurits i bitar och som traditionellt läggs på lakan i solen för att torka. "Soltorkad" låter positivt, men solljus skadar aromämnen och pigment. Numera är det vanliga att man torkar tomaterna industriellt. Man använder köttiga tomater med ringa fruktsaft. Se film, klicka på "Allrecipes" under bilden ovan.
- Vikt: Torkad cirka 5 gram/styck. Inlagd i olja 7,5 gram/styck.
- Smak: Koncentrerad tomatsmak med viss beska. Smak av olja och kryddor om inlagd. Använd i större mängder kan lätt metallisk smak slå igenom. Tomater och i synnerhet torkade tomater innehåller rikligt med glutaminsyra vilket gör den till en smakförstärkare. Läs mer > Umami.
- Alternativ vara: Färska tomater.
- Försäljning/säsong: Säljs året om i butik, antingen torra i plastförpackning, eller inlagda i matolja med kryddor. Finns även som lösvikt i delikatessdiskarna.
- Jämförpris: Mycket högt tillbehörspris, runt 250 kr/kg (80-375 kr/kg). Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaring: Obruten förpackning har mycket lång hållbarhet. Öppnad kan sparas ett par veckor i kylskåp. Hemtorkade tomaters hållbarhet (utan olja) varierar. Ju fuktigare de är, desto snabbare möglar de.
Miljö: När tomaterna torkas mörknar de lätt på grund av oxidation. För att förhindra detta tillsätts små mängder svavel, som ibland ger trist bismak. Ekologiska torkade tomater är osvavlade.
Köpråd: Undvik tomater inlagda i olja. Som regel är inläggningsoljan av låg kvalitet. Blötlägg och lägg i stället själv in torkade tomater i en god olja.
Hemtorkade tomater: Tomater kan torkas i vanlig ugn i 80-90°C. Dela tomaterna i klyftor och torka dem i många timmar tills de är sega och nästan helt torra. Låt luckan stå på glänt för att släppa ut ånga. Kontrollera att de inte blir stenhårda. Sparas i sluten förpackning torrt eller i kylskåp. Alternativt blanda med olivolja, vitlöksklyftor och örtkryddor efter behag.
SÅ ANVÄNDS TORKADE TOMATER
Torkade tomater är smakintensiva och används flitigt i Medelhavsländerna i sallader, pastarätter, grytor etcetera som smaksättare, eller helt enkelt som tilltugg eller snacks. Är de för hårda kan de blötläggas i ljummet vatten en timme.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Torkade tomater
Det finns 66 recept med Torkade tomater
- 
                
                    Kapris- och tomatmarinerad mozzarellini (plockmat)Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Ugnsbakad brie med tomat och basilika (plockmat)Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Fylld fläskfilé med fetaost och soltorkade tomaterSvarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Bulgursallad med halloumi och mangoTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Spättafiskburgare med dill- och senapsrostad aubergineTid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Nina Ahlm: Kostrådgivarens kokbok 
- 
                
                    Janssons vegetariska frestelseTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Grekiska fetapirogerTid: 45 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Kyckling med medelhavssmakSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Pastasallad med skinka och pestoSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Aubergine, köttfärs och zuccinigratängSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                