(torkade tomater, soltorkade tomater)
dried tomatoes, sun-dried tomatoes
tomates séchées, tomates séchées au soleil
pomodori secchi, pomodori secchi al sole
getrocknete Tomaten, sonnengetrocknete Tomaten
tomates secos, tomates secados al sol
Torkade tomater (soltorkade tomater) är tomater som skurits i bitar och som traditionellt läggs på lakan i solen för att torka. "Soltorkad" låter positivt, men solljus skadar aromämnen och pigment. Numera är det vanliga att man torkar tomaterna industriellt. Man använder köttiga tomater med ringa fruktsaft. Se film, klicka på "Allrecipes" under bilden ovan.
Miljö: När tomaterna torkas mörknar de lätt på grund av oxidation. För att förhindra detta tillsätts små mängder svavel, som ibland ger trist bismak. Ekologiska torkade tomater är osvavlade.
Köpråd: Undvik tomater inlagda i olja. Som regel är inläggningsoljan av låg kvalitet. Blötlägg och lägg i stället själv in torkade tomater i en god olja.
Hemtorkade tomater: Tomater kan torkas i vanlig ugn i 80-90°C. Dela tomaterna i klyftor och torka dem i många timmar tills de är sega och nästan helt torra. Låt luckan stå på glänt för att släppa ut ånga. Kontrollera att de inte blir stenhårda. Sparas i sluten förpackning torrt eller i kylskåp. Alternativt blanda med olivolja, vitlöksklyftor och örtkryddor efter behag.
SÅ ANVÄNDS TORKADE TOMATER
Torkade tomater är smakintensiva och används flitigt i Medelhavsländerna i sallader, pastarätter, grytor etcetera som smaksättare, eller helt enkelt som tilltugg eller snacks. Är de för hårda kan de blötläggas i ljummet vatten en timme.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05