
Fotograf/bild: Film: Jamaican Things, soursop. Bild: Geladona
Taggannona
(taggannona = tropisk annonafrukt)
Latin: Annona muricata
soursop, graviola, guanábana = tropical annona fruit
corossolier, corossol épineux = fruit tropical de anones
graviola, guanàbana, corasòl, corossole = frutto tropicale della annona
Stachelannone, Sauersack = tropische Annonafrucht
guanábano, guanábana, graviola = fruta tropical del annona
- Biologi: Sammansatt frukt (läs mer > Matbiologi frukt).
- Ursprung: Centralamerika.
- Form, vikt: Frukten är droppformad, förhållandevis stor 20-30 centimeter lång. Den består av många sammanväxta små frukter vilket ger en ojämn yta. Vikt upp till 4 kilo per styck.
- Skal/färg: Grön med knölig och taggig yta.
- Fruktkött: Moget fruktköttet är vitt med krämig konsistens liknande banan. Måttligt saftighet. Inbäddat i köttet finns mörka 1-2 centimeter stora tillplattade kärnor.
- Mognad: Året om. Annonafrukter är klimakterisk frukt, arom, sötma och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Söt-syrlig med smak av jordgubbe och äpple. Syrligare än andra annonafrukter.
- Alternativ vara: Andra annonafrukter, päron.
- Förvaring/hållbarhet: svalt 12-14°C, ej i lägre temperatur. Kort hållbarhet, några dagar.
Hälsa: Taggannona liksom andra annonaväxter innehåller nervgiftet annonacin, särskilt i fröna. Långvarigt frekvent intag av till exempel blad i form av te har visat på hjärnskador liknande Parkinsons sjuka. Konsumtion av fröna bör undvikas (läs mer > Annonafrukter). I folkmedicin påstås frukten motverka cancer vilket saknar vetenskaplig grund.
SÅ ANVÄNDS TAGGANNONA
Taggannona konsumeras främst i de länder där de växer och odlas. Den äts främst rå som frukt eller i dessert. Mosad används frukten som sås eller till smoothies. Av frukterna pressas juice och bladen används till te.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11