Latin: Orcium tenuiflorum, Ocimum sanctum
basil tulsi, holy basil
basilic tulsi, basilic sacré
basilico tulsi, basilico santo
Basilikum Tulsi, heiliges Basilikum
albahaca tulsi, albahaca santa
Tulsi (tulasi, thulasi) även kallad helig basilika, är en art i släktet basilika och närbesläktad med den "söta" basilika vi vanligen äter i Sverige (läs mer > Basilika). Den växer vilt i Indien och odlas i hela Sydostasien. Tulasi (sanskrit) är en helig växt inom Hinduismen och är en medicinalväxt inom ayurvedisk, indisk traditionell medicin. Vatten blandat med kronblad ges till döende, vilket förmodas underlätta själens färd mot himmelen. Traditionellt planteras växten centralt i husets trädgård. Som medicinalväxt är den också mycket populär i Thailand, men skall inte förväxlas med Thaibasilika som är en annan art. Läs mer > Thaibasilika.
- Smak: Tydligt kryddig smak jämfört med vanlig basilika, med toner av mynta, lakrits och kryddnejlika.
- Alternativ: Thaibasilika eller vanlig söt basilika.
- Försäljning/säsong: Mycket sällsynt förekommande. Säkrast hittar man den i asiatiska butiker. Kan förekomma som pulver.
- Förvaras: Färsk förvaras svalt i 12-15°C. Hållbar någon vecka. Hållbarare än vanlig basilika.
Basilika är känslig för kyla, men kan frysas in.
SÅ ANVÄNDS TULSI
Tulsi är inte god rå, utan måste upphettas för att aromerna skall framträda. Bladen används speciellt till örtte, enskilt eller i teblandningar, men också som matkrydda. I Indien smaksätts "ghee" (indiskt skirat smör) med tulsi. Läs mer > Om smörsåser, smörkräm.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-04