Latin: Oleum arachis hypogaea
peanut oil
huile d'arachides
olio di arachide
Erdnussöl
aceite de cacahuete
Jordnötsolja är en vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av jordnötter som innehåller cirka 50% fett.
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
- Smält-/fryspunkt 3°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Sotpunkt: Kallpressad ~160°C. Raffinerad är värmetåligare ~230°C. Läs mer > Sotpunkt.
- Smak: Kallpressad har mörkbrun färg och nötig smak. Raffinerad är färglös, med tiden gulnande, utan nämnvärd lukt och med mild nötsmak.
- Alternativ vara: Annan mild olja, till exempel rapsolja.
- Försäljning: Säljs huvudsakligen raffinerad.
- Jämförpris: Mycket lågt oljepris, 50-100 kr/liter.
- Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.
Hälsa/näring: Jordnötsolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~17%. Innehåller ingen kolesterol.
Produktion: Världsproduktion av jordnötsolja 2014 var 5 miljoner ton, varav Kina 37%, Indien 35%, Nigeria 5%, Myanmar 4% och Sudan 3%. Övriga världen 16%. Asien totalt 70%, Afrika totalt 24%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS JORDNÖTSOLJA
Jordnötsolja används som annan matolja, särskilt i asiatisk matlagning. Raffinerad jordnötsolja är bra frityrolja. Oljan används i framställning av margarin, tvål, kosmetika och salvor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03
Läs mer
Recept med Jordnötsolja
Det finns 19 recept med Jordnötsolja
-
Kungskrabba i svartpepparsås
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Thai räktoast
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salladswrap med lammfärswok
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Wokade heta jätteräkor
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mongolsk marinerad lammytterfilé
Tid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mu sho, kinesisk marinerad fläskfilé
Tid: 25 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Wokad sammetslen majssoppa med kyckling
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Avancerad sojasås
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wok med grönsaker och lövbiff i sojasås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan