Atemoya

Fotograf/bild: Film: Lego Plant, antemoya, bild: entrefolahas

Atemoya

(atemoya = en hybrid mellan sockerannona och kirimoja )

Latin: Annona × atemoya, Annona squamosa × Annona cherimola

Engelsk översättning atemoya = a hybrid between sugar apple and cheremoya

Fransk översättning atemoya = un hybride entre attier et chérimole

Italiensk översättning atemoya = un ibrido tra annona squamosa e cirimoia

Tysk översättning Atemoya = eine hybrid zwischen Zimptapfel und Cherimoya

Spansk översättning atemoya = un híbrido entre anón y chirimoya

Antemoya (Annona atemoya) är en hybrid mellan Sockerannona och Kirimoja (se resp.). En trädgårdsmästare Wester vid USDA:s Subtropical Laboratory i Miami genomförde en korsning av de båda arterna år 1908 och därefter flera varianter som kvalitativt var bättre än sina föräldrar. Även spontana hybrider har uppstått i odlingar till exempel i Venezuela och Israel. Trädet är snarlikt kirimojaträdet och kan bli upp till 9 meter högt med långa blad (-15 cm). Blommorna är gula. Namnet från "ate" = mexikanskt namn på sockerannona och "moya" från cheremoya. Se film, klicka på "Lego Plant" under bilden ovan.
  • Biologi: Sammansatt frukt (läs mer > Matbiologi frukt).
  • Ursprung:  Florida, USA 1908.
  • Form, vikt: Frukten är rund-oval eller hjärtformad 5-10 centimeter lång och kan väga över 2 kilo. Den består av många sammanväxta små frukter vilket ger en ojämn yta med rundovala utbuktningar. Vikt 200-450 g/st. 
  • Skal/färg: Skalet är cirka 3 mm tjockt och knöligt. Färgen är ljusgrön med lätt blå nyans och ärtgrön med bruna fläckar som mogen.
  • Fruktkött: Moget fruktköttet är vitt med krämig konsistens och samtidigt ganska fast. Måttligt saftighet. Inbäddat i köttet finns oätliga mörka kärnor.
  • Mognad: Sommar och höst. Annonafrukter är klimakterisk frukt, arom, sötma och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Smakrikt, milt söt med syrliga undertoner. 
  • Alternativ vara: Kirimoja eller andra annonafrukter, päron.
  • Förvaring/hållbarhet: svalt 12-14°C, ej i lägre temperatur. Kort hållbarhet, några dagar.

Odling: Atemoya klarar lite lägre temperatur än sockerannona och kan odlas i varmare temperade områden. De pollinerar dock sämre varför odlade vanligen befruktas för hand. Frukten odlas numera på många platser runt om i världen och är särskilt uppskattad på Taiwan där den kallas Pineapple sugar apple, i Brasilien en sort benämnd Thompson och i Israel varianten Gefner.

Hälsa: Atemoya liksom andra annonaväxter innehåller nervgiftet annonacin, särskilt i fröna. Långvarigt frekvent intag av till exempel blad i form av te har visat på hjärnskador liknande Parkinsons sjuka. Konsumtion av fröna bör undvikas. Läs mer > Annonafrukter.


SÅ ANVÄNDS ATEMOYO

Fruktköttet äts utan skal och kärnor, naturell som frukt eller i dessert. Passar tillsammans med annan frukt och glass. Kan mosas till sås och pressas till juice.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer

Annonafrukter

Kirimoja

Sockerannona

Matbiologi frukt

Om frukt och bär