Ilama

Fotograf/bild: Film: daleysfr, red ilama

Ilama

(ilama = tropisk annonafrukt)

Latin: Annona macroprophyllata, Annona diversifolia

Engelsk översättning ilama = tropical annona fruit

Fransk översättning ilama = fruit tropical de anones

Italiensk översättning ilama = frutto tropicale della annona

Tysk översättning Ilama = tropische Annonafrucht

Spansk översättning ilama, annona El Salvador = fruta tropical del annona

Ilama (Annona macroprophyllata, syn. Annona diversifolia) är en art i Annonasläktet (läs mer > Annonafrukter). Den är hemmahörande i Centralamerikas tropiska låglandsområde utmed Stillahavskusten från södra Mexiko till El Salvador. Det är ett ständigt grönt buskartat träd som vanligen blir cirka 4 meter högt (högst 8) med långa blad. Blommorna är gula och rosa-lila. Det finns två varianter ilama, en grön med söt smak och en lila med syrlig smak. Se film, klicka på "daleysfr" under bilden ovan.  
  • BiologiSammansatt frukt (läs mer > Matbiologi frukt). 
  • Ursprung: Centralamerika. 
  • Form, vikt: Frukten som är rund, oval eller hjärtformad kan bli 15 centimeter lång och väga närmare 1 kilo. En förhållandevis stor annonafrukt således. Den består av många sammanväxta små frukter vilket ger en ojämn yta med oregelbundna utbuktningar.
  • Skal/färg: Skalet är cirka 6 millimeter tjockt, mjukt läderartat och oftast knöligt. Ibland nästan slätt. Färgen är mörkgrön eller lila. Skalet äts ej.
  • Fruktkött: Grön har vitt fruktkött, den lila har rosa-lila kött. Mogen frukt är lätt fibröst med krämig konsistens och måttligt saftighet. Inbäddat i köttet finns mörka 2 centimeter ovala kärnor.
  • Mognad: Sommartid. Enligt tradition skall frukten inte plockas förrän sprickbildning sker (som på bilden ovan). Annonafrukter är klimakterisk frukt, arom, sötma och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Grön ilama har söt smak, den lila varianten smakar syligt.  
  • Alternativ vara:  Kirimoja eller mango för grön och taggannona (eng, soursop) för den lila. 
  • Förvaring/hållbarhet: svalt 12-14°C, ej i lägre temperatur. Kort hållbarhet, några dagar.
Odling: Ilama trivs i varmt klimat i temperatur 24-37°C med en lång torrperiod följd av riklig nederbörd. I El Salvador odlas den upp till 1500 meters höjd. Trädet ger skörd vid 3-5 års ålder. Utbytet av frukt är vanligtvis lågt. Frukten har introducerats i USA, Puerto Rico, Filippinerna och andra tropiska områden med ringa framgång.

Hälsa: Ilama liksom andra annonaväxter innehåller nervgiftet annonacin, särskilt i fröna. Långvarigt frekvent intag av till exempel blad i form av te har visat på hjärnskador liknande Parkinsons sjuka. Konsumtion av fröna bör undvikas (läs mer > Annonafrukter). I folkmedicin påstås frukten motverka cancer vilket saknar vetenskaplig grund.


SÅ ANVÄNDS ILAMA

Frukten används som andra annonofrukter, mestadels som rå frukt. Gärna kyld och med en droppe citron.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer

Annonafrukter

Matbiologi frukt

Kirimoja

Taggannona

Om frukt och bär